Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Bedreigde vlinder aangepast aan klimaatverandering

Datum : 07/04/2014
Land : Mexico

Bedreigde vlinder aangepast aan klimaatverandering

De bedreigde Quino Checkerspot vlinder, die voorkomt in Mexico en de Amerikaanse staat Californië, blijkt zich opmerkelijk goed aan te passen aan de klimaatverandering in de wereld. De populatie van de vlinder was enorm gekelderd door stijgende temperaturen en het verlies van habitat door houtkap. Maar nu blijkt dat de vlinder erg innovatief is en een manier heeft gevonden om de menselijke dreigingen te omzeilen.

Uit een onderzoek dat werd gepresenteerd op een symposium voor vlinderbiologen in Southampton blijkt dat de vlinder op grotere hoogte is gaan leven. Nog verrassender is dat de Quino Checkerspot vlinder compleet nieuwe plantensoorten gebruikt om haar eitjes in te leggen.

“Elke vlinderbioloog die iets over de Quino wist in het midden van de jaren negentig dacht dat de vlinder rond deze tijd uitgestorven zou zijn, inclusief mijzelf,” aldus professor Camille Parmesan van het Instituut voor Oceanografie van Plymouth.

De snelle aanpassing van de vlinder aan de nieuwe omstandigheden biedt hoop dat andere bedreigde insecten en diersoorten ook kunnen overleven, ondanks de toenemende dreiging van klimaatveranderingen en het verdwijnen van bos.

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug