Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Bedreigingen doen 140 scholen hun deuren sluiten in Acapulco

Datum : 30/08/2011
Land : Mexico

Bedreigingen doen 140 scholen hun deuren sluiten in Acapulco

Slechts een week na het begin van het schooljaar hebben 140 scholen in Acapulco, Mexico, hun deuren alweer gesloten.  Leraren weigerden naar school te komen uit angst voor afpersingen en ontvoeringen door de drugskartels.

Ruim zeshonderd leraren uit de krottenwijken van Acapulco zeiden geïntimideerd te zijn door recentelijke afpersingen en ontvoeringen. Volgens Julio Bernal, de schoolwoordvoerder van de zuidelijke staat Guerrero, zijn daarom 140 van de ruim 1400 scholen in Acapulco niet opengegaan.

Twee leraren vertelden dat vier van hun leerlingen in de afgelopen acht dagen zijn ontvoerd aan de randen van de stad. Een van de twee leraren van een basisschool vertelde dat ze mannen voorbij heeft zien rijden met wapens uit hun autoramen. Ook zei ze dat collega’s zijn afgeperst. Ze moesten de helft van hun salaris afstaan of ze zouden worden aangevallen.

Volgens de scholen houden de autoriteiten zich afzijdig van het probleem. De scholen zijn het slachtoffer van een strijd om grondgebied tussen rivaliserende drugsbendes. Ook in Ciudad Juárez, in het noorden van Mexico, zijn afpersingen en ontvoeringen gemeld bij scholen. Vorige week viel een groep gewapende mannen nog een groepje ouders aan die op hun kinderen stonden te wachten. Daarbij raakten een man en vier vrouwen gewond.

Bron : Miami Herald
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug