Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Bedrijfsleven VS negatief over invoertarieven

Datum : 04/06/2019
Land : Mexico

Bedrijfsleven VS negatief over invoertarieven

De president van Mexico heeft benadrukt dat zijn regering niet zal worden geprovoceerd nadat de Amerikaanse president Donald Trump stijgende invoertarieven voor alle goederen heeft aangekondigd, tenzij Mexico de illegale migratie beteugelt. Andrés Manuel López Obrador beschreef Trumps slogan 'America First' als een misvatting en zei dat universele rechtvaardigheid belangrijker is dan grenzen.

De Amerikaanse aandelenmarkten kenden forse verliezen na de aankondiging van Trump. Hij riep in februari een nationale noodsituatie uit aan de Amerikaans-Mexicaanse grens. Hij zei dat het nodig was om de crisis aan te pakken met duizenden migranten zonder papieren die de zuidelijke grens van de VS overstaken.

De laatste verklaring van Trump kwam een dag nadat de Amerikaanse grensautoriteiten in El Paso, Texas, een groep van meer dan 1.000 migranten vasthielden. De woordvoerster van het Witte Huis, Sarah Sanders, zei vrijdag dat Mexico meer had kunnen doen om de groep - en anderen - te stoppen terwijl ze door het land reisden. "Ze hadden deze groep gemakkelijk kunnen breken, arresteren of naar huis sturen, maar ze hebben niets gedaan", vertelde ze aan verslaggevers. “We vragen Mexico om hun eigen wetten toe te passen en de mensen die uit Midden-Amerika komen tegen te houden.”

President López Obrador zei dat hij zijn minister van Buitenlandse Zaken had opgedragen naar Washington te reizen. "Ik wil benadrukken dat we niet in welke provocaties ook zullen vervallen, dat we voorzichtig zullen handelen met respect voor de autoriteiten van de Verenigde Staten en voor president Donald Trump", zei hij. In een brief aan zijn Amerikaanse ambtgenoot zei hij dat Mexico zijn verantwoordelijkheid nakomt om "zoveel mogelijk en zonder de mensenrechten te schenden, de passage van migranten door ons land te vermijden". Hij voegde eraan toe: "President Trump: Sociale problemen worden niet opgelost met tarieven of dwangmaatregelen."  

Minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard bevestigde op Twitter dat hij een delegatie naar Washington zou leiden, en voegde eraan toe: "De behandeling van Mexico is oneerlijk en is voor niemand economisch zinvol." Hij twitterde later dat een top om het geschil op te lossen woensdag in Washington zou worden gehouden, met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo voor de VS.

De Amerikaanse Kamer van Koophandel, die drie miljoen bedrijven in de VS vertegenwoordigt, veroordeelde het plan van Trump. Beleidsmedewerker Neil Bradley zei dat de tarieven "zouden worden betaald door Amerikaanse families en bedrijven zonder iets te doen om de zeer reële problemen aan de grens op te lossen.”

De Business Roundtable, een Amerikaans orgaan dat is samengesteld uit hogere vertegenwoordigers van grote Amerikaanse bedrijven, zei dat het een "ernstige vergissing" zou zijn en drong er bij Trump op aan om zijn besluit opnieuw te overwegen. Het waarschuwde dat zijn besluit de nieuwe handelsovereenkomst tussen de VS en Mexico-Canada in gevaar bracht, dat ter vervanging komt van de Noord-Amerikaanse vrijhandelsovereenkomst (Nafta).

Robert Lighthizer, de belangrijkste handelsadviseur van Trump, was tegen het plan, meldde de Wall Street Journal. De krant waarschuwde ook dat de nieuwe handelsovereenkomst zou kunnen worden beïnvloed. Een van de bronnen die door de krant wordt aangehaald, zei: "Lighthizer is niet gelukkig."

Mexico was vorig jaar de op een na grootste leverancier van goederen naar de VS, met een invoer van in totaal US$ 352 miljard, volgens Goldman Sachs. Het staat bekend om landbouwproducten zoals avocado's en tequila, maar het land is ook een belangrijk productiecentrum en de thuisbasis van veel Amerikaanse bedrijven. Het land produceert elke maand honderdduizenden auto's en is ook de thuisbasis van technologie- en ruimtevaartbedrijven. Het is een van de G20-economieën.

 

 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share


Terug