Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

'Beelden Paaseiland veranderen van vorm'

Datum : 02/03/2019
Land : Chili

'Beelden Paaseiland veranderen van vorm'

Deskundigen waarschuwen dat de moai, de iconische stenen beelden die de kust van het Chileense Paaseiland bewaken, over slechts honderd jaar niet meer dan gewone rechthoekige stenen zouden kunnen zijn. De eeuwen geleden uitgehouwen beelden vertegenwoordigen de voorouders van de Polynesische bevolking van Paaseiland, de Rapa Nui, en behoren tot het UNESCO Werelderfgoed.

Volgens de lokale bevolking lijden de tientallen beelden aan een soort lepra en krijgen ze witte vlekken op hun gezichten. De korstmossen, een combinatie van schimmel en algen, vreten de beelden aan, waardoor de steen zacht als klei wordt en van vorm verandert. De beelden lijden ook onder erosie, de stijgende zeespiegel, harde wind en vee dat tussen ze door graast.

Volgens archeologen kunnen de beelden nog worden gered als ze worden schoongemaakt en een coating krijgen die de poreuze steen beschermt.

Bron : ANP, NU.nl
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug