Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Beeldje uit Mingdynastie gevonden in Mexico

Datum : 13/07/2011
Land : Mexico

Beeldje uit Mingdynastie gevonden in Mexico

In de Mexicaanse staat Baja California is een Chinees beeldje van 430 jaar oud gevonden, zo meldt het Nationaal Instituut voor Antropologie en Geschiedenis (INAH). Het gaat om een  een bronzen leeuw daterend uit de Mingdynastie, die met een Spaans galjoen in Mexico terecht is gekomen.

Het beeldje is tot nu toe de opvallendste vondst van het Proyecto Galeón de Manila, waarbij het INAH in samenwerking met Amerikaanse onderzoeksinstituten archeologisch onderzoek doet naar materiële resten van de Spaanse handel tussen Mexico en Azië. Opgravingen vinden plaats in een gebied van elf vierkante kilometer aan de Grote Oceaankust van Baja California. Andere vondsten uit hetzelfde project betreffen voornamelijk Chinees porcelein en Spaanse munten.

Volgens maritiem historicus Edward von der Porten is het beeldje waarschijnlijk afkomstig van het galjoen San Felipe, dat in 1576 met een lading Chinees porcelein op weg was naar Mexico, maar daar nooit is aangekomen. Het beeldje is 12 centimeter hoog en was vermoedelijk deel van een deksel van een wierookvat of kaarsenhouder. Uit verslagen van Jezuïeten uit de achttiende eeuw was al bekend dat de inheemse bevolking dergelijke voorwerpen van Chinese afkomst gebruikte.

Gedurende de koloniale periode bestonden intensieve handelscontacten tussen Mexico en Azië. De Filipijnen werden in deze periode door de Spaanse kolonisator geregeerd als onderdeel van het Onderkoninkrijk Nieuw-Spanje, dat werd bestuurd vanuit Mexico-stad. Minstens eenmaal per jaar voer het Manilagaljoen heen en weer tussen Acapulco en Manila, waarbij het specerijen en zijde van Azië naar Mexico bracht, terwijl de lading van Mexico naar Azië vooral bestond uit zilver.

Bron : Milenio, INAH
Bookmark and Share


Terug