Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Bekende drugscrimineel gearresteerd in Mexico

Datum : 21/01/2011

MEXICO - Afgelopen dinsdag is een bekend lid van de beruchte Mexicaanse drugsbende Los Zetas opgepakt in Oaxaca, een zuidelijke staat van Mexico. Flavio Mendez Santiago, één van de oprichters van de Zetas-bende, stond op de lijst van de 37 gevaarlijkste criminelen van Mexico. Hij wordt verdacht van het leiden van de handel in drugs en illegale immigranten in Zuid-Mexico. De arrestatie van Méndez, beter bekend als el Amarillo, wordt door de Mexicaanse autoriteiten gezien als een teken van vooruitgang in de oorlog tegen de drugsbendes.
Méndez sloot zich in 1993 aan bij het Golfkartel, een andere beruchte Mexicaanse bende. Later heeft hij echter in samenwerking met andere criminelen de Zetas-bende als rivaal opgericht. De Zetas zijn zeer gevreesd in Mexico en staan bekend om hun extreem gebruik van geweld. Naast het smokkelen van drugs zijn ze ook gespecialiseerd in mensenhandel. In augustus 2010 zou de bende betrokken zijn geweest bij de moord op 72 migranten in de staat Tamaulipas.
Voor het bericht dat leidde tot de arrestatie van Méndez was door de autoriteiten een prijs van 1.2 miljoen dollar uitgeloofd. De Mexicaanse minister van binnenlandse zaken benadrukt dat met deze arrestatie 20 van de 37 gevaarlijkste drugscriminelen zijn gevangengenomen of vermoord.

(de Volkskrant/BBC)

 

Bookmark and Share


Terug