Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Belangrijke Mexicaanse senator sluit zich aan bij López Obrador

Datum : 24/01/2018
Land : Mexico

Belangrijke Mexicaanse senator sluit zich aan bij López Obrador

Senator Gabriela Cuevas heeft gezegd uit de centrumrechtse Nationale Actie Partij (PAN) te stappen en zich aan te sluiten bij de campagne van de linkse presidentskandidaat Andrés Manual López Obrador, ofwel AMLO, die in de peilingen aan kop gaat.

De beslissing van Cuevas, die hoofd is van het comité voor buitenlandse zaken van de senaat, betekent winst voor AMLO, die de regerende Institutineel Revolutionaire Partij (PRI) in juli probeert te verslaan in zijn derde poging president te worden.

“Ik heb besloten toe te treden tot de beweging die López Obrador heeft opgericht”, zei Cuevas tegen verslaggevers toen ze haar vertrek aankondigde uit de PAN waarvan ze vijftien jaar lid was geweest. In een verklaring zei de PAN dat Cuevas besloot te vertrekken nadat duidelijk was dat het onmogelijk was haar in de toekomst een plaats als federaal vertegenwoordiger te garanderen.

De PAN is een electorale verbinding aangegaan met de centrumlinkse Partij van de Democratische Revolutie (PRD), die wordt geleid door de voormalige leider van de PAN, Ricardo Anaya. De coalitie heeft druk uitgeoefend op het aantal veilige zetels dat de PRD en de PAN kunnen verdelen onder leidende politici.

Lopez Obrador heeft beloofd ongelijkheid en corruptie te bestrijden. Maar sommige internationale investeerders zijn bezorgd over de suggestie dat hij delen van de energiewetgeving van 2013-2014, die een einde maakte aan een decennialang monopolie door staatsoliemaatschappij Pemex, zou kunnen terugdraaien.

Anaya’s coalitie staat tweede in de peilingen, gevolgd door José Antonio Meade van de PRI, de partij die een slechte staat van dienst heeft wat betreft corruptie. 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug