Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Belangrijke vondst in Chichén Itzá, Mexico

Datum : 05/03/2019
Land : Mexico

Belangrijke vondst in Chichén Itzá, Mexico

Een archeologische vondst die vandaag is gedaan  wordt bestempeld als “van groot belang”. De vondst is gedaan in een rituele Maya- grot in Chichén Itzá, het zuiden van Mexico en geldt als de grootste sinds de ontdekking van de grot in Balamkanché in de jaren vijftig van de vorige eeuw.

Guillermo de Anda, onderzoeker van de Nationale Archeologische Coördinatie van het Nationaal Instituut en directeur van het project Gran Acuífero Maya (onderwatergrot) , zei dat deze vondst een overweldigende plaats is, zonder twijfel een van de belangrijkste grotten van Yucatán. “De relikwieën zijn niet veranderd of geplunderd en we hebben alle informatie hier”, zei hij.

Hij vertelde dat het een ondergrondse rituele grot is in de Mayastad Chichén Itzá, bekend als Balamkú. Binnenin waren er wierookvaten gewijd aan Tláloc, de Meso-Amerikaanse god van water, gebruikt voor rituelen en offers in de Late Klassieke Maya-periode. Balamkú, zo legde hij uit, ligt 2,7 kilometer ten oosten van de Kukulkán-piramide. De grot, die 50 jaar geleden werd ontdekt, maar tot nu toe nog niet was onderzocht, heeft een diepte van 24 meter onder het oppervlak.

Hij zei dat de voorwerpen tot zeven gedocumenteerde offeranden behoren en in goede staat zijn, omdat de grot eeuwenlang verzegeld bleef. De wierookvaten en vaten ontdekt in Balamkú bewaren nog steeds verkoolde resten, voedsel, zaden, jade, schaal en botten, die de Maya's aanboden aan hun goden

De moeilijke toegang en morfologie van de grot belemmerden de afzetting van deze stukken en de viering van rituelen, reden waarom de onderzoekers van mening waren dat het een ruimte was van grote relevantie voor de Maya's van Chichén Itzá. De archeoloog beweerde dat deze grot “waarschijnlijk heiliger” is voor de Maya’s  dan de Cenote Sagrado (heilige onderwatergrot).

Bron : Prensa Latina
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug