Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Belangrijkste rockfestival van Chili veranderde in grote botsingen en brandstichting tussen demonstranten en politie

Datum : 25/02/2020
Land : Chili

Belangrijkste rockfestival van Chili veranderde in grote botsingen en brandstichting tussen demonstranten en politie

Duizenden demonstranten, gewapend met stenen, stokken en Molotov-cocktails, botsten afgelopen zondag met de politie tijdens de opening van een van de grootste muziekfestivals van Latijns Amerika. Het is de laatste uiting van een vier maanden oude golf van woede onder de bevolking over economische ongelijkheid en andere ellende.

De politie blokkeerde de ingang van een park waar het festival werd gehouden in Viña del Mar, een badplaats op ongeveer 120 kilometer ten westen van hoofdstad Santiago. Officieren gebruikten een helikopter en een ballon met bewakingscamera's en dreven de demonstranten terug door waterkanonnen en traangas af te vuren.

“Vandalen en criminelen proberen schade aan te richten op slechts vier blokken van de ingang van het festival. Maar alles is onder controle”, vertelde Jorge Martínez, de regionale gouverneur van Valparaiso, aan het 24-uurskanaal voor nieuws van de staat.

Nadat ze het festivalterrein niet waren binnengekomen, vielen demonstranten winkels en het beroemde O'Higgins Hotel aan, waar veel festivalartiesten meestal verblijven. Traangas dat door het hotel stroomde, dwong veel gasten te vluchten. De demonstranten verbrandden ook minstens tien voertuigen.

Ondanks het officiële optimisme werd de traditionele rode loperopening van het festival, een van de meest bekeken televisie-evenementen in Chili, geannuleerd. Het publiek kon drie en een half uur voor aanvang van de show binnenkomen, nadat het door twee veiligheidshekken was geloodst die in minstens vier blokken rondom het park waren gemonteerd.

Ricky Martin, winnaar van meerdere Grammy’s, die tijdens het festival zou optreden, zei dat het "belangrijk was om de leiders van onze landen te laten weten wat we nodig hebben, op voorwaarde dat we dit op een ordelijke manier doen." Op het hoogtepunt van de protesten richtte Martin een boodschap aan de Chileense president Sebastian Piñera op sociale media: “U moet weten dat de wil van een volk wordt gerespecteerd, wordt gehoorzaamd, wordt vervuld. Luister naar uw mensen.”

Sinds de autoriteiten op 18 oktober een bescheiden stijging van de metrotarieven in de hoofdstad Santiago aankondigden, zijn meer dan 30 mensen omgekomen bij protesten die uitliepen in een uitlaatklep voor een grotere onvrede over sociale en economische ongelijkheid en de afwijzing van de conservatieve miljardair Piñera en zijn regering.

Een landelijk referendum over het wijzigen van de grondwet, die dateert uit het tijdperk van de militaire dictator van Augusto Pinochet in de jaren zeventig en tachtig, is gepland voor april.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share


Terug