Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Belize: schade en een meevaller door hevige regenval

Datum : 19/06/2020
Land : Belize

Belize: schade en een meevaller door hevige regenval

Hoewel het orkaanseizoen nog moet beginnen, is het Midden-Amerikaanse Belize de afgelopen dagen hard getroffen door hevige regenval. Zo heeft het Ministerie van Openbare Werken noodgedwongen delen van zowel de George Price Highway en de Hummingbird Highway afgesloten, twee van de vier belangrijkste wegen van het land. Beide wegen die van de kust richting buurland Guatemala leiden, zijn zwaar beschadigd door de regen.

Toch sprak het Ministerie de hoop uit dat de wegen op korte termijn weer hersteld en daarmee begaanbaar zullen zijn. De bevolking zal regelmatig op de hoogte gebracht worden van de situatie op de wegen en van de genomen veiligheidsmaatregelen op getroffen plaatsen.

Verder landinwaarts en waarschijnlijk voor de eerste keer ooit, zijn de overlopen bij drie hydro-elektrische dammen en de rivier de Macal, in gebruik genomen om overtollig water af te voeren. Het elektriciteitsbedrijf van Belize, BECOL, heeft gewaarschuwd dat dit extra water dat nu met grof geweld over de overlopen stroomt, stroomafwaarts overstromingsgevaar kan opleveren. BECOL houdt de nationale instelling voor noodsituaties voortdurend op de hoogte en roept de bevolking op om het nieuws van de autoriteiten goed in de gaten te houden.

Aan de andere kant heeft de regen er ook voor gezorgd dat de drie dammen, de Chalillo, Vaca en de Mollejon die samen verantwoordelijk zijn voor 40 procent van Belize’s elektriciteitsproductie, nu op maximale capaciteit kunnen draaien. Daarmee neemt de noodzaak af om dure elektriciteit uit Mexico te importeren.

Bron : breakingbelizenews.com
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug