Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Belize verbiedt olieboringen bij Barrièrerif

Datum : 02/09/2017
Land : Belize

Belize verbiedt olieboringen bij Barrièrerif

De regering van Belize heeft besloten om olieboringen rond het Barrièrerif van Belize wettelijk te verbieden. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) en de andere leden van de Belize Coalition to Save our Natural Heritage zijn erg blij met deze belangrijke stap voorwaarts om de Werelderfgoedlocatie te beschermen. Naar verwachting zal de nieuwe wetgeving in november worden aangenomen.

Het Barrièrerif van Belize is het grootste barrièrerif op het westelijk halfrond en een belangrijke hotspot op het gebied van biodiversiteit. Het biedt een thuis aan bijna 1400 soorten dieren en planten. Daarnaast vormt het een belangrijke bron van inkomsten voor meer dan de helft van de bevolking van Belize.

Omdat het rif al jaren bedreigd wordt door olieboringen en schadelijke bouwactiviteiten, is het opgenomen op de Lijst van Werelderfgoed in Gevaar van UNESCO. Dit betekent dat ook de Verenigde Naties benadrukken dat dit bijzondere gebied goed beschermd moet worden.

Hoewel de regering van Belize in 2015 al toezegde het rif te zullen beschermen, vonden in oktober 2016 nog seismische tests voor olieboringen plaats op nauwelijks een kilometer afstand. Dit leidde tot wereldwijde verontwaardiging en protesten. Het WNF in Belize voerde de druk op de regering op met paginagrote advertenties in kranten en een campagne op social media. Ook organiseerde het WNF een internationale e-mailactie aan de minister-president met het dringende verzoek het rif te beschermen en geen olieboringen toe te staan.

Bron : WNF
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug