Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Benoeming Carvajal op Aruba verliep gebrekkig

Datum : 02/08/2014
Land : Venezuela

Benoeming Carvajal op Aruba verliep gebrekkig

Een gebrekkige procedure rond de benoeming van Hugo Carvajal als consul van Venezuela op Aruba heeft geleid tot de rel rond de diplomaat. Aanvankelijk was niet duidelijk dat Carvajal de onschendbaarheid van een consul genoot en kon hij op verzoek van de Verenigde Staten worden aangehouden. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan drugssmokkel.

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) antwoordde vrijdag op vragen uit de Tweede Kamer dat de brief van Venezuela over de benoeming van Carvajal niet via de normale diplomatieke kanalen ontvangen was. Daardoor was zijn status niet duidelijk. Pas na zijn aanhouding wees 'juridische duiding" uit dat Venezuela ervan uit mocht gaan dat de consul onschendbaar was. Daarop werd hij vrijgelaten en het land uitgestuurd.

D66 vroeg Timmermans ook naar berichten dat Venezolaanse marineschepen vorig weekeinde voor de kust van Curaçao en Aruba waren verschenen. Venezuela zou druk hebben willen uitoefenen om de onderdaan vrij te krijgen. Timmermans antwoordt dat de kustwacht die schepen wel heeft gesignaleerd, maar ze bevonden zich buiten territoriale wateren en voeren langs een gebruikelijke route. Verder zijn er geen militaire bedreigingen geuit.

Terwijl Carvajal op Aruba in de cel zat, dreigde Venezuela een olieraffinaderij op Curaçao te sluiten als Carvajal niet vrijgelaten zou worden. Het Zuid-Amerikaanse land probeerde met economische sancties druk uit te oefenen op Nederland, aldus de Verenigde Staten. Doordat Carvajal Aruba mocht verlaten, kon hij niet worden uitgeleverd aan de VS.

Bron : ANP
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug