Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Benzine in Venezuela schaars

Datum : 09/11/2018
Land : Venezuela

Benzine in Venezuela schaars

Autobezitters klagen al vanaf vorige maand over enorme rijen bij de tankstations vanwege benzinetekorten in grote delen van Venezuela, met name in het westen van het land. Niet alleen particulieren hebben te maken met wachttijden van tien uur of meer, ook busdiensten en het vrachtvervoer hebben te lijden onder de schaarste.

Overheidsfunctionarissen melden problemen in de Paraguana raffinaderij, veroorzaakt doordat bepaalde onderdelen niet geïmporteerd kunnen worden, of door problemen bij het aanmeren van een olietanker met buitenlandse olie bij de raffinaderij van El Palito. Venezuela moet namelijk al jaren olie importeren omdat de in het eigen land gewonnen olie te zwaar is om benzine van te maken.

Venezuela heeft serieuze problemen bij het importeren van bepaalde strategische goederen vanwege de financiële sancties die de regering van de Verenigde Staten opgelegd heeft. Zo heeft de nationale oliemaatschappij PDVSA grote moeite om 1 miljard dollar winst over te maken van haar Amerikaanse dochterbedrijf CITGO. Onafhankelijke schattingen gaan uit van een verlies van 6 miljard dollar aan gederfde olie-inkomsten als gevolg van de sancties, maar ook als gevolg van gebrek aan (buitenlandse) investeringen in de olie-industrie van het land.

Toch zijn er ook woordvoerders zoals Elvis Amoroso, ’s lands thesauriër generaal, die de schaarste verklaren uit ‘sabotage’ bij de tankstations door bijvoorbeeld slechts twee van de zeven pompen te laten gebruiken. “We hebben genoeg olie en ik dring er bij alle burgers op aan kalm te blijven”, aldus Amoroso. Vorig weekend zou er nog 25 miljoen liter brandstof verspreid zijn om de tekorten op te vangen.

Anderen leggen de schuld van de benzineschaarste juist bij de slechte staat van PDVSA’s tankwagens (er zou zelfs geen brandstof meer voorhanden zijn om hen te laten rijden), smokkel met name naar Colombia en de ingestorte winning van olie.

Dat laatste wordt bevestigd door de Organisatie van Olieproducerende Landen (OPEC), die rept van een afname van een productie van 2,8 miljoen vaten olie per dag in Venezuela in 2014, tot 1,1 miljoen vaten afgelopen september. Ondanks alles wordt benzine in het land, mits beschikbaar, nog steeds verkocht voor de zwaar gesubsidieerde prijs van omgerekend 0,000.000.003.94 dollarcent volgens de zwarte marktkoers.

Bron : venezuelanalysis.com
Bookmark and Share


Terug