Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Bergtop Chili moet plaatsmaken voor telescoop

Datum : 21/06/2014
Land : Chili

Bergtop Chili moet plaatsmaken voor telescoop

Astronomen van de European Southern Observatory in Chili hebben eergisteren de top van een berg weggeblazen om daar de grootste optische telescoop ter wereld neer te kunnen zetten. Die moet rond 2023 in bedrijf zijn.

De berg Cerro Armazones ligt in de kurkdroge Atacama-woestijn, hemelsbreed zo'n dertig kilometer van Cerro Paranal, waar de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) al een groot observatorium heeft: de Very Large Telescope. De nieuwe telescoop moet nog veel groter worden. Hij heet officieel de European Extremely Large Telescope (E-ELT).

De spiegel van de E-ELT, opgebouwd uit bijna duizend zeshoekige segmenten, krijgt een middellijn van 39,2 meter. Daarmee is de telescoop vijftien maal zo gevoelig als de huidige recordhouder, de 10-meter Keck-telescoop op Hawaï. Astronomen spreken van het "grootste oog ter wereld dat op de hemel is gericht". Met behulp van het precisie-instrument willen wetenschappers planeten rond andere sterren, donkere materie en grote zwarte gaten bestuderen.

De E-ELT gaat 1,1 miljard euro kosten. Dat bedrag wordt opgebracht door de vijftien lidstaten van ESO, waaronder Nederland. De enige potentiële kink in de kabel is dat Brazilië nog 130 miljoen moet betalen: het entreegeld dat verschuldigd is om ESO-lid te worden. Het Braziliaanse parlement heeft dat lidmaatschap nog niet geratificeerd.

Toch zijn de voorbereidingen voor de bouw in volle gang. Aan de ontwikkeling van camera's en meetinstrumenten wordt al een paar jaar gewerkt; Nederland bouwt mee aan het infraroodinstrument METIS. In Chili is de bergtop zelf nu dus onder handen genomen: ongeveer een miljoen ton gesteente is weggeblazen. Wat volgt is de aanleg van een geasfalteerde weg naar de top.

Bron : ANP, Novum, AFP
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug