Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Bermuda, Google en het Iers/Nederlandse broodje

Datum : 04/01/2019
Land : Bermuda

Bermuda, Google en het Iers/Nederlandse broodje

In een constructie die door het bedrijf het ‘Iers/Nederlandse broodje’ genoemd wordt, heeft Google in 2017 via een Nederlandse brievenbusmaatschappij niet minder dan 19,9 miljard euro naar belastingparadijs Bermuda gesluisd.

Dit is gebleken uit documenten die door de Nederlandse Kamer van Koophandel eind december 2018 naar buiten gebracht zijn. Onder deze constructie hoefde het communicatie- en IT-bedrijf beduidend minder belasting te betalen over haar buitenlandse activiteiten.

Het bedrag dat via Google Netherlands Holdings BV naar Bermuda overgemaakt werd, was ongeveer 4 miljard euro hoger dan het bedrag in 2016. Desondanks meldde het bedrijf in een persverklaring: “Wij betalen alle belastingen die we geacht worden te betalen in alle landen waar we werkzaam zijn.”

“Google, net als andere multinationale ondernemingen, betaalt het grootste deel van haar omzetbelasting in haar thuisland, en we hebben wereldwijd de afgelopen tien jaar 26 procent belasting afgedragen.”

De Britse krant The Guardian schrijft echter dat het moederbedrijf van Google, Alphabet, over deze periode minder dan 10 procent belasting betaald heeft over haar activiteiten op markten buiten haar thuisland, de Verenigde Staten.

Google’s Nederlandse dochteronderneming maakt de buiten de VS geboekte winsten standaard over aan Google Ireland Holdings, een andere, in Bermuda gevestigde, dochteronderneming. Bedrijven in Bermuda betalen geen inkomstenbelasting.

Deze belastingtechnische constructie, de “double Irish, Dutch sandwich”, is legaal maar voorkomt zowel Amerikaanse als Europese belastingaanslagen over buitenlandse investeringen van het bedrijf.

Onder druk van zowel de Europese Unie als de VS besloot Ierland in 2014 om de belastingvoordelen van Google in het land met ingang van 2020 te beëindigen.

Google Netherlands Holdings BV betaalde 3,4 miljoen euro aan belasting in 2017, zo bleek uit de vrijgegeven documenten, op een brutowinst van 13,6 miljoen.

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug