Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Bermuda schaft homohuwelijk weer af

Datum : 10/02/2018
Land : Bermuda

Bermuda schaft homohuwelijk weer af

Het Britse overzeese gebiedsdeel Bermuda schaft het homohuwelijk weer af. De gouverneur van het eiland heeft zijn handtekening gezet onder een wetsvoorstel dat al was aangenomen door het parlement. Daarmee is de wet die een einde maakt aan het homohuwelijk van kracht geworden. Huwelijken van homo's en lesbiennes die al getrouwd zijn, blijven rechtsgeldig.

Het besluit van de gouverneur, die op Bermuda koningin Elizabeth vertegenwoordigt, is opmerkelijk. Hij keert zich tegen een uitspraak van het Hooggerechtshof van Bermuda, dat in mei vorig jaar stelde dat het homohuwelijk moest worden toegestaan omdat in de grondwet van het eiland is vastgelegd dat discrimineren verboden is.

Het conservatieve deel van de bevolking, kerkelijke leiders en een meerderheid in het parlement waren het daar niet mee eens en steunden het wetsvoorstel dat het homohuwelijk expliciet verbiedt. De gouverneur heeft niet uitgelegd waarom hij de uitspraak van het hof negeert.

De Britse regering laat weten "zeer teleurgesteld" te zijn over de invoering van het verbod, maar zal zich verder niet met de kwestie bemoeien. Een woordvoerder van premier May zegt dat het om een democratisch genomen besluit gaat en dat de relatie met overzeese gebiedsdelen gebaseerd is op respect voor het zelfbestuur daar.

Vrijdag 9 februari echter, één dag nadat de gouverneur zijn handtekening onder de anti-homohuwelijkswet zette, is deze nieuwe wet al weer voorgelegd aan hetzelfde Hooggerechtshof dat de homohuwelijkswet vorig jaar toestond. Dit gebeurde op verzoek van een niet nader genoemde cliënt of groep cliënten van advocaat Mark Pettingill. Pettingill was indertijd als parlementariër voor de One Bermuda Alliance verantwoordelijk voor het voorleggen aan het Hooggerechtshof van de wet die het homohuwelijk toestond. 

Bermuda is een welvarend eiland met 60.000 inwoners, in het noordwestelijke deel van de Atlantische Oceaan. Het ligt zo'n duizend kilometer uit de Amerikaanse kust en heeft zelfbestuur.

Bron : NOS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug