Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Beruchte mensenrechtenschender generaal Arellano Stark overleden

Datum : 10/03/2016
Land : Chili

Beruchte mensenrechtenschender generaal Arellano Stark overleden

Op 94-jarige leeftijd is generaal Sergio Arellano Stark overleden, een de wreedste militairen in de eerste jaren van de dictatuur van generaal Pinochet in Chili. Hoewel hij in 2008 tot zes jaar cel was veroordeeld voor een paar van zijn misdrijven, heeft hij nooit gevangen gezeten. In december 2015 had het Hooggerechtshof zaken tegen hem nog geseponeerd wegens dementie. Arellano Stark leidde de repressie in hoofdstad Santiago bij de staatsgreep van 11 september 1973 en de maanden daarna.

Hij is vooral berucht geworden als commandant van wat de ‘Karavaan des doods’ is gaan heten. Pinochet had hem in oktober 1973 opdracht gegeven om in het hele land ‘processen te versnellen’ tegen aanhangers van de afgezette socialistische president Allende, die door regionale militaire commandanten gevangen waren genomen. Veel van die commandanten hadden goed samengewerkt met die burgemeesters en vakbondsleiders en voelden weinig voor harde repressie. Arellano Stark haalde achter de rug van die commandanten gevangenen uit hun cel en liet hen doodschieten, onder het mom dat zij door een ‘krijgsraad’ waren veroordeeld. Ongeveer 90 mensen werden op deze wijze vermoord. Deze actie was, naast het uitschakelen van aanhangers van Allende, vooral bedoeld om militairen in het hele land te laten voelen dat het ‘oorlog’ was en dat ze hard moesten optreden.

Het optreden van deze ‘Karavaan des doods’ werd grondig onderzocht door journaliste Patricia Verdugo. In 1989, het jaar voor het einde van de dictatuur, publiceerde zij hierover Los Zarpazos del Puma (De Klauwen van de Puma – de Puma is een militaire helikopter). Van dit boek werden binnen een paar maanden meer dan honderdduizend exemplaren verkocht. Het onderzoek van Verdugo over het optreden van Arellano Stark speelde een hoofdrol bij de pogingen Pinochet veroordeeld te krijgen, omdat hier aangetoond kon worden dat Pinochet rechtstreeks bevel tot de moorden had gegeven. Maar Pinochet stierf in 2006 voor hij was veroordeeld.

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug