Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Beruchte Mexicaanse veiligheidsgent Miguel Nazar Haro overleden

Datum : 27/01/2012
Land : Mexico

Beruchte Mexicaanse veiligheidsgent Miguel Nazar Haro overleden

Miguel Nazar Haro, voormalig geheim agent binnen de Dirección Federal de Seguridad (DFS), is donderdag op 87-jarige leeftijd overleden. Nazar wordt verantwoordelijk gehouden voor grove schendingen van de mensenrechten tijdens de 'vuile oorlog' van de jaren zestig en zeventig. 

Nazar Haro is vooral berucht geworden wegens het leiden van de 'witte brigade', een officiëel niet bestaande eenheid die functioneerde als doodseskader en tientallen tot honderden moorden heeft begaan. Nazar Haro zou persoonlijk hebben deelgenomen aan het martelen van arrestanten en verrijkte zich door het confisqueren van eigendommen van zijn slachtoffers.

De witte brigade opereerde onder de presidenten Luis Echeverría (1970-1976) en José López Portillo (1976-1982), een tijdperk waarin de Mexicaanse regering te maken kreeg met gewapend verzet door boerenbewegingen en geradicaliseerde studenten. Van 1978 tot 1982 was Nazar Haro directeur van de DFS. Hij is er altijd prat op gegaan de gewapende subversieve bewegingen in Mexico grotendeels te hebben ontmanteld, maar heeft telkens ontkend gemoord of gemarteld te hebben.

Bekendste slachtoffer was de communistische militant Jesús Piedra Ibarra. Piedra, lid van de Communistische Liga 23 September, werd in april 1975 in Monterrey opgepakt en sindsdien is er niets meer van hem vernomen. Piedra's moeder Rosario Ibarra werd later een prominent mensenrechtenactiviste. Nazar Haro is ook beschuldigd van betrokkenheid bij het bloedbad op studenten in Tlatelolco in 1968, maar een speciaal onderzoekscomité kon daarvoor geen bewijzen vinden.

In 2004 werd Nazar Haro opgepakt wegens betrokkenheid bij de verdwijning van Piedra en onder huisarrest geplaatst, een jaar later werd hij ook in beschuldiging gesteld voor de moord op zes Lacandón-Maya's in 1974. Nazar was destijds de eerste functionaris in Mexico die werd aangeklaagd wegens mensenrechtenschendingen. Hij werd in 2006 van alle beschuldigingen vrijgesproken; de rechter verklaarde dat de beschuldigingen slechts gebaseerd waren op getuigenverklaringen.

Nazar Haro werd ook verantwoordelijk gehouden voor banden met de georganiseerde misdaad. In 1981 werd hij in Californië opgepakt wegens het leiden van een bende die handelde in gestolen auto's, maar op last van de Amerikaanse regering werd hij vrij gelaten, gezien zijn belangrijke rol als communistenbestrijder in Mexico.

Nazar Haro was afkomstig uit een familie met Egyptische wortels uit de staat Veracruz. Sinds het overlijden van zijn echtgenote had hij een slechte gezondheid. Hij zal worden begraven in Cuajimalpa in het westen van Mexico-Stad.


 

Bron : Milenio
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug