Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

'Bescherming mensenrechten Venezuela'

Datum : 04/01/2019
Land : Brazilië

'Bescherming mensenrechten Venezuela'

Begin januari ontmoette de nieuwe Braziliaanse president Jair Bolsonaro de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, in Brasilia. Volgens een verklaring van de ambassade van de Verenigde Staten in Brazilië beloofden beiden samen te zullen werken om de mensenrechten in Venezuela te beschermen.

Met het aantreden van Bolsonaro waait er niet alleen een nieuwe wind vanuit Brazilië richting de VS, maar ook richting Venezuela. Daar waar de arbeiderspartij PT-regeringen van Dilma Rousseff en Lula nauwe banden met ‘Caracas’ onderhielden ondanks opkomend autoritarisme aldaar, wil Brasilia zich nu inzetten voor het “herstel van de democratie en de mensenrechten” in Venezuela, Cuba en Nicaragua.

Al sinds zijn verkiezingscampagne heeft Bolsonaro aangestuurd op gezamenlijk optreden met de VS in de verslechterende situatie in het noordelijke buurland. In een gezamenlijke persconferentie met zijn pas aangetreden Braziliaanse collega Ernesto Araujo verzekerde Pompeo dat beide landen “samen zullen werken tegen autoritaire regimes”. Beide anti-globalisten toonden zich bezorgd over de effecten van de aanhoudende politieke, economische en sociale crisis in Venezuela en de daaruit voortvloeiende vluchtelingencrisis: reeds drie miljoen Venezolanen zouden hun land recentelijk al verlaten hebben, wat een destabiliserende uitwerking heeft op de hele regio.

Hoewel de vertrekkende president Michel Temer vertegenwoordigers van Cuba, Nicaragua en Venezuela uitgenodigd had voor de inauguratie van zijn opvolger, heeft deze die uitnodigingen weer ingetrokken. Daarmee zal hij ongetwijfeld goede sier gemaakt hebben in Washington.

Pompeo was als officiële vertegenwoordiger van de regering van de VS aanwezig bij de inauguratie van uiterst conservatieve Bolsonaro als president van Brazilië op 1 januari en bracht een uitnodiging voor een bezoek aan president Donald Trump met zich mee. Bolsonaro en Trump hebben elkaar nooit ontmoet, maar wisselen regelmatig tweets uit. Bovendien bracht Bolsonaro’s zoon Eduardo recentelijk een bezoek aan Trump’s schoonzoon Jared Kushner in het Witte Huis.

Naast de regionale politiek bespraken Pompeo en Bolsonaro ook de wederzijdse handel. Laatstgenoemde wil de economische banden met de VS graag aanhalen, maar loopt daarbij het risico Brazilië’s belangrijkste handelspartner, China, tegen de haren in te strijken.

Bron : El País
Bookmark and Share


Terug