Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Beslag op bezittingen familie Pinochet

Datum : 30/08/2018
Land : Chili

Beslag op bezittingen familie Pinochet

Het Hooggerechtshof van Chili heeft de inbeslagname bevolen van meer dan US $ 1,6 miljoen aan bezittingen van wijlen dictator Generaal Augusto Pinochet. Het hof veroordeelde ook drie voormalige militaire officieren tot vier jaar gevangenisstraf wegens verduistering van publieke middelen in een zaak waarbij Pinochet betrokken was, maar stond hen  voorwaardelijke vrijheid toe.

De rechtbank zei dat het geld niet bij de familie van Pinochet kan blijven omdat het van een illegale herkomst is. De loyalisten van de dictator zagen zijn bloedige staat van dienst wat betreft mensenrechten vaak over het hoofd en prezen hem voor een zogenaamd sobere, corruptievrije regering.

Maar hij verloor veel van zijn naaste bondgenoten toen in 2004 beschuldigingen van verborgen rijkdom werden onthuld door een Senaatscommissie die onderzoek doet naar het witwassen van geld door de Riggs Bank of Washington. Later werden  nog andere accounts  ontdekt in Europa en het Caribisch gebied.

Pinochet en zijn familie zeiden altijd dat zijn geld afkomstig was van sparen, schenkingen en investeringen. Maar een academisch onderzoek dat op verzoek van het Hooggerechtshof van Chili is uitgevoerd, verklaarde dat de dictator US $ 21 miljoen had verzameld voordat hij stierf en dat slechts US $ 3 miljoen ervan werd gerechtvaardigd door zijn militaire salaris.

De regering van Chili schat dat 3.095 mensen zijn omgekomen tijdens de dictatuur van Pinochet tussen 1973 en1990. Pinochet stierf in 2006 onder huisarrest, zonder ooit berecht te zijn wegens beschuldigingen van mensenrechtenschendingen en illegale verrijking.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug