Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Betogers toch in geprek met president Ecuador

Datum : 13/10/2019
Land : Ecuador

Betogers toch in geprek met president Ecuador

De groep inheemse Ecuadoranen die de protesten tegen de regering in het land leidt, heeft gisteren besloten toch in gesprek te gaan met president Lenín Moreno. De toenaderingspoging van de politicus leverde eerder op de dag geen succes op.

De betogers voeren al een ruim een week actie, omdat de regering de brandstofsubsidies heeft afgeschaft. Volgens de autoriteiten is dit nodig omdat ze de economie verstoren en de staat inmiddels 60 miljard dollar (54,6 miljard euro) hebben gekost.

Moreno zei in een televisietoespraak zo snel mogelijk met de inheemse gemeenschap in gesprek te willen gaan. Jaime Vargas, het hoofd van de overkoepelende organisatie voor inheemse gemeenschappen, verwierp het voorstel echter binnen enkele minuten. De organisatie meldt nu, na overleg met meerdere partijen, toch in dialoog te willen gaan.

Meerdere protesten in de hoofdstad Quito zijn de afgelopen tijd flink uit de hand gelopen. De veiligheidsdiensten hebben meermaals traangas gebruikt. Bij de botsingen met agenten zijn vier demonstranten om het leven gekomen. Honderden anderen raakten gewond of werden opgepakt.

Vanwege de heftige protesten heeft Moreno de regering verplaatst van Quito naar de kustplaats Guayaquil, waar het relatief rustig is. De president heeft gisteren een avondklok ingesteld voor de hoofdstad, waar ook meer militairen worden gestationeerd.

Bron : ANP, NU.nl
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug