Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Bevriezing tarieven in Privéklinieken Venezuela

Datum : 18/08/2011
Land : Venezuela

Bevriezing tarieven in Privéklinieken Venezuela

Privéklinieken in Venezuela hebben afgesproken om tijdelijk hun tarieven te bevriezen om ambtenaren de tijd te geven om een oplossing voor de stijgende kosten van de gezondheidszorg te vinden. Venezuela kampt met een jaarlijkse inflatie van ongeveer 25 procent. Dit is het hoogste van de regio. Volgens minister van Volksgezondheid Eugenia Sader moet de bevriezing de tijd bieden om de inflatieproblemen in de sector te bespreken.

De overeenkomst om de tarieven voor drie weken te bevriezen kwam tot stand tijdens een ontmoeting Sader en vertegenwoordigers van privéklinieken. Bedrijven die goederen en diensten leveren van aan de klinieken zullen ook meedoen aan de afspraken.

De privéziekenhuizen hebben beloofd spoedeisende behandeling voor patiënten te garanderen, zelfs als ze niet over voldoende verzekeringsdekking beschikken. President Hugo Chávez heeft in het verleden privéklinieken beschuldigd van het rekenen van excessieve vergoedingen en het weigeren van behandelingen aan armen en mensen die niet verzekerd zijn.

Onder president Chávez zijn Cubaanse artsen naar Venezuela gekomen om te helpen medische zorg te bieden in een aantal van de armste gebieden. Toch blijft de openbare gezondheidszorg overbelast en slecht gefinancierd. Vorige maand tekende Chávez een nieuwe maatregel om de prijzen te controleren. Onder de wet van eerlijke kosten zullen bedrijven in verschillende sectoren de prijzen vaststellen op een door de overheid gesteld prijsniveau. Critici spreken zich uit tegen de maatregelen genomen door Chávez. Zij zeggen dat de inflatie niet zou kunnen worden gecontroleerd door een decreet.

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug