Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Bewoners Paaseiland aten ratten

Datum : 29/09/2013
Land : Chili

Bewoners Paaseiland aten ratten

De oorspronkelijke bewoners van Paaseiland voedden zich voornamelijk met ratten, zo blijkt uit nieuw onderzoek. De mensen die zich rond de twaalfde eeuw op Paaseiland hadden gevestigd, aten maar weinig zeevoedsel. Rattenvlees was hun voornaamste bron van voeding. De knaagdieren werden mogelijk zelfs bewust geïmporteerd van andere eilanden.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift American Journal of Physical Anthropology. De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door de tanden en het tandbeen te analyseren van 41 skeletten van oorspronkelijke bewoners die eerder werden opgegraven op Paaseiland. In de tanden werden isotopen (atomen) aangetroffen die ook voorkomen in de botten van Polynesische ratten. Dit suggereert dat de knaagdieren veel werden gegeten door de bevolking. Ook kippen en planten behoorden tot het dieet van de eilandbewoners, zo blijkt uit het onderzoek. Gek genoeg at de bevolking maar weinig vis.

Polynesische ratten werden in de middeleeuwen op relatief veel plekken in de wereld gegeten. De dieren liftten vaak mee op schepen en vermenigvuldigden zich snel. Uit historische documenten blijkt dat de dieren soms ook bewust werden geïmporteerd als voedsel op eilanden in Polynesië, zo meldt Discovery News. Mogelijk gebeurde dit ook op Paaseiland.

Bron : NU.nl
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug