Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Bezoek Carstens aan China voor steun IMF presidentschap

Datum : 17/06/2011

Bezoek Carstens aan China voor steun IMF presidentschap

Agustin Carstens, president van de Mexicaanse Bank zal een bezoek aan China brengen in een poging steun te krijgen voor zijn kandidatuur als nieuwe topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Carstens hoopt daarbij dat de Aziatische landen Latijns-Amerika zullen volgen in hun steun voor hem. Carstens en de Franse Minister van Financiën Christine Lagarde zijn de twee kandidaten voor het presidentschap op de shortlist van het IMF. Toonaangevende Aziatische en Latijns-Amerikaanse landen hebben gepleit voor een kandidaat van buiten Europa. Met zijn ervaring in het werken met opkomende economieën is Carstens volgens hemzelf de ideale kandidaat voor de functie.

Sinds de oprichting zijn alle presidenten van het IMF uit Europa afkomstig geweest. De balans van de economische macht is echter in de afgelopen twee tot drie jaar drastisch verschoven naar opkomende economieën in met name Azië. Carstens heeft ook zijn ongerustheid geuit over een eventuele belangenverstrengeling mocht er opnieuw een Europese kandidaat gekozen worden, gezien de schuldencrisis in sommige Europese landen.

Desondanks is de Franse kandidate Lagarde de grote favoriet. Ze kan rekenen op de steun van de Europese landen, die bijna dertig procent van de stemrechten bezitten. Carstens kan vooralsnog rekenen op de steun van twaalf Latijns-Amerikaanse landen, maar tot nu toe hebben Brazilië en Argentinië nog niet openlijk hun steun betuigd.
 

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug