Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Bezoek Paus aan Cuba brengt conflicten met zich mee

Datum : 20/02/2012
Land : Cuba

Bezoek Paus aan Cuba brengt conflicten met zich mee

Drie Cubaanse katholieke dissidenten die kritiek leverden op het communisme, de kerk en Cuba willen in maart graag de Paus zien. Paus Benedictus XVI bezoekt dan het eiland. Een van de dissidenten is een Cubaanse priester die in brieven Fidel en Rául Castro bekritiseerde. De tweede is een katholieke niet-geestelijke die 25.000 handtekeningen verzamelde om verandering na te streven in het land. De derde gaf een kerkelijk tijdschrift uit dat door gouvernementele druk gemuilkorfd werd.

Eerwaarde José Conrado Rodríguez, Oswaldo Payá en Dagoberto Valdés zijn de meest bekende katholieken die regelmatig en op een agressieve manier het Cubaanse communistische systeem aanvallen – en soms zelfs hun eigen kerkelijke leiders. Alle drie waren zij van plan om de Mis van de Paus in maart van dit jaar bij te wonen in Santiago de Cuba en Havana. Hoewel hen de toegang tot de mis niet ontzegd is, zullen ze niet vooraan zitten.  

Enkele dagen eerder verklaarde de meest bekende dissident, Oscar Elias Biscet, dat hij vindt dat de Paus tijdens zijn bezoek aan Cuba zijn macht en bekendheid moet gebruiken om wat te doen aan de mensenrechtenschending door het Castro-regime.
 

Bron : Miami Herald
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug