Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Bezorgdheid om persvrijheid in Ecuador

Datum : 19/04/2011
Land : Ecuador

Bezorgdheid om persvrijheid in Ecuador

De bevolking van Ecuador is gevraagd om in een referendum te stemmen over de vraag of het land een toezichthouder op media moet hebben, die de vrijheid van meningsuiting voor journalisten kan beperken. De in New York gevestigde waakhond voor persvrijheid, Committee to Protect Journalists (CPJ), heeft in een brief aan president Rafael Correa haar bezorgdheid uitgedrukt.

Het tien-puntenreferendum, dat gepland staat voor 7 mei, zal een aantal vragen stellen over een scala van onderwerpen. Het punt dat de CPJ heeft gealarmeerd gaat over de goedkeuring van een communicatierecht – zogenaamd ter beteugeling van 'media excessen' – dat de oprichting van een raad om media-inhoud te reguleren betreft.

Goedkeuring van het referendum zou ook een beperking van investeringen betekenen. De wet zal private nationale mediaorganisaties, leidinggevenden, en de belangrijkste aandeelhouders beperken aandelen te kopen in andere bedrijven. Investeerders krijgen twee jaar om afstand te doen van hun aandelen.

In zijn brief aan de Ecuadoriaanse president stelt CPJ directeur Joel Simon dat de wet “een deur zal openzetten naar overheidscensuur”. Hij voegt daaraan toe: “Critici zeggen dat de maatregelen lijken bedoeld te zijn om de financiën van de media die tegen uw regeringsbeleid zijn af te zwakken. Uw minachting voor nieuwsmedia is geen geheim.” Simon herrinnert Correa eraan dat hij journalisten “onwetend”, “trash-talking” en “leugenaars” heeft genoemd. Hij concludeert: “Wij geloven dat de vragen in het referendum gericht zijn om geluiden die tegen uw bestuur zijn te smoren. Wij verzoeken u dringend om onmiddellijk deze vragen in te trekken en de garanties op vrije meningsuiting die zijn vastgelegd in de grondwet en internationale verdragen te respecteren.”
 

Bron : CPJ, The Guardian
Bookmark and Share


Terug