Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Bibliotheken in Rio's favelas opnieuw open

Datum : 05/03/2018
Land : Brazilië

Bibliotheken in Rio's favelas opnieuw open

Twee weken geleden werd de staatsbibliotheek in een van Rio de Janeiro's grootste favelas heropend na een sluiting van meer dan een jaar. De Biblioteca Parque da Rocinha werd voor het eerst geopend in 2012, geïnspireerd op soortgelijke projecten in arme wijken in Medellín en Bogota. In 2016 werd deze bibliotheek echter samen met een aantal andere bibliotheken (o.a. in Manguinhos en het stadscentrum) gesloten door geldgebrek, wat aanleiding gaf tot veel protesten. In de tijd dat de bibliotheek van Rocinha open was leende ze zo'n 14.000 keer boeken uit, gaf ze 5000 bibliotheekpassen uit en ontving ze 145.000 bezoekers.

Aanvankelijk werden de Bibliotecas Parque dan ook gezien als een symbool van hoop in het nog altijd zeer ongelijke Rio de Janeiro. Ze werden duurzaam gebouwd en waren gratis toegankelijk voor iedereen. Een woordvoerder van het departement voor Cultuur van de deelstaat geeft aan: "Dit zijn ruimtes in onrustige wijken waar gebruikers makkelijk en snel toegang tot informatie hebben. Ook creëren ze een goede sfeer in de gemeenschap en zorgen ze voor sociale cohesie." In 2016 raakten de instituten echter betrokken bij de zware economische crisis waarin Rio zich nog altijd bevindt en moesten ze hun deuren sluiten. 

De heropening van de bibliotheek is zeldzaam positief nieuws in een moeilijke tijd voor Rio de Janeiro en haar favelas, waar geweld het afgelopen jaar sterk toenam na een relatief rustige periode. De regering van de deelstaat heeft aangekondigd 1.7 miljoen reais te zullen gaan investeren om de staatsbibliotheken open te houden. Ook de bibliotheken in Manguinhos en het stadscentrum zullen respectievelijk in maart en mei worden heropend. Alleen voor de heropening van de staatsbibliotheek in Complexo do Alemão, een ander groot favelacomplex, zijn nog geen plannen. 

 

Bron : Rio Times Online
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug