Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Bijna zeven miljoen hectare land Colombia gestolen van eigenaren

Datum : 31/05/2011
Land : Colombia

De Colombiaanse regering heeft bekend gemaakt dat een kleine zeven miljoen hectare aan land in de afgelopen 25 jaar van eigenaren is ontnomen. Hierbij gaat het om gewapende groepen zoals paramilitairen, guerrilla’s en drugshandelaren die families van hun land hebben gejaagd. Juan Camilo Restrepo, minister van Landbouw, zei dat de groepen zich het land met behulp van geweld en fraude in papieren toe-eigenen.

Deze week zal in Colombia een wet worden doorgevoerd die ernaar streeft om al het land weer terug te geven aan de wettelijke eigenaren. Restrepo heeft echter al aangegeven dat dit een “enorme administratieve en rechtelijke taak” zal zijn. Hij maakte onder meer bekend dat circa vier miljoen hectare was verlaten door de rechtmatige eigenaren uit angst vermoord te worden door gewelddadige groeperingen. Bij ongeveer twee miljoen hectare is het land daadwerkelijk ingenomen, en 500.000 hectare wordt onrechtmatig gebruikt door corrupte overheidsfunctionarissen. 

De meerderheid van het land is nu nog in handen van de groepen die het eerder stalen, maar een deel is doorverkocht aan mensen die in de veronderstelling leefden met de rechtmatige eigenaar te doen te hebben. Hierdoor zal het nog moeilijker worden om het land terug te geven aan wie daar recht op heeft.

President Juan Manuel Santos gaf eerder al aan dat het om een historische wet gaat. Experts waarschuwen echter voor te veel enthousiasme en gaan er van uit dat het minstens een decennium zal kosten eer al het land weer toebehoort aan de originele eigenaar. Gewapende groeperingen werken de wet nu al tegen. In de laatste maanden zijn verscheidene landrecht activisten vermoord.

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug