Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Bijval VN voor harde aanpak drugs Mexico

Datum : 24/06/2010

Bijval VN voor harde aanpak drugs Mexico

MEXICO - De gemilitariseerde strijd tegen drugskartels in Mexico heeft positieve uitwerkingen. Dat schrijft de VN-organisatie tegen drugs en misdaad UNODC in haar op 23 juni verschenen jaarrapport. De constatering van UNODC kan worden uitgelegd als een steun in de rug voor de harde, omstreden antidrugsaanpak van de Mexicaanse president Felipe Calderón. Sinds Calderón eind 2006 de oorlog verklaarde aan de drugskartels, zijn meer dan twintigduizend Mexicanen om het leven gekomen. Mensenrechtenorganisaties verwijten de regering dat onschuldige burgers het slachtoffer worden van het geweld. Calderón legt de schuld bij de drugskartels, die met name actief zijn in steden vlakbij de grens met de VS.
UNODC noemt het huidige geweld „een fase” die „noodzakelijk kan zijn” voor het ontmantelen van criminele bendes die de Mexicaanse staat bedreigen. De Mexicaanse tegenaanpak heeft weliswaar „het geweld doen oplaaien”, maar lijkt ook de cocaïnesmokkel naar de Verenigde Staten te hebben „ontwricht” en – „belangrijker” – in Mexico de „wijdverbreide corruptie te hebben ontworteld” en „de staatsmacht over het gehele staatsterritorium te hebben teruggebracht”.

Het harde optreden versterkt volgens UNODC de trend van afnemend cocaïnegebruik in de VS, overigens nog altijd de grootste afzetmarkt in de wereld. Het Amerikaanse cocaïnegebruik daalt sinds de jaren negentig maar deze ontwikkeling zet zich versneld door sinds 2006, het jaar waarin Mexico zijn campagne begon. In 2006 had gemiddeld 5,7 procent van de Amerikaanse middelbare schoolleerlingen cocaïne gebruikt, vorig jaar 3,4 procent. UNODC merkt op dat de aandacht van media en politiek vooral uitgaat naar het drugsgerelateerde geweld in Mexico, maar dat „de ergst getroffen regio” zuidelijker ligt, in Guatemala, Honduras en El Salvador. De moordpercentages liggen er hoger dan in Mexico en dan vooral in de gebieden waar de meeste drugs worden gesmokkeld, aldus UNODC.
Wereldwijd werd vorig jaar in totaal opnieuw minder cocaïne verbouwd en opium (heroïne) geproduceerd. Wel neemt in Europa het aantal cocaïnegebruikers al jaren toe, aldus UNODC. De organisatie waarschuwt opnieuw voor destabilisatie van transitlanden in West-Afrika.
(NRC Handelsblad)

Bookmark and Share


Terug