Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Bijzondere vondsten diepe riffen Bonaire

Datum : 19/06/2013
Land : Bonaire

Bijzondere vondsten diepe riffen Bonaire

Met behulp van een duikboot hebben onderzoekers van IMARES Wageningen UR het diepe rif van Bonaire onderzocht. Ze vonden bijzondere dieren, fossiele riffen en deden zelfs archeologische vondsten.

Het doel van de Bonaire Deep Reef Expedition is om een eerste inventarisatie te maken van de habitat en de biodiversiteit van het diepe rif. Het ministerie van Economische Zaken heeft IMARES opdracht gegeven om het diepe rif van Bonaire te onderzoeken als onderdeel van het natuurbeleidsplan voor Caribisch Nederland. Met gebruik van camera’s en door het verzamelen van biologische specimens hebben de onderzoekers de eerste stap gezet om dit fascinerend ecosysteem en de unieke biodiversiteit documenteren. 

De onderzoekers vonden fossiele riffen op dieptes voorbij de honderd meter, gevormd tijdens voorgaande ijstijden toen het zeeniveau veel lager was dan nu. Deze fossiele riffen bieden een harde ondergrond en blijken daardoor oases van biodiversiteit in een uitgestrekt woestijnlandschap van zand. Er zijn onder meer vissen, gorgonen, schelpen en zee-egels verzameld. Samen met de taxonomen van Naturalis Biodiversity Center brengen de onderzoekers de soorten op naam. Naast de biologische ontdekkingen hebben de onderzoekers ook archeologische vondsten gedaan, zoals een Spaanse olijvenurn uit de achttiende eeuw en honderd jaar oude jeneverflessen.

Bron : Wageningen UR
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug