Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

'Binnen tien jaar geen favelas meer in São Paulo'

Datum : 05/06/2013
Land : Brazilië

'Binnen tien jaar geen favelas meer in São Paulo'

In de Braziliaanse metropool São Paulo bestaan in het jaar 2020 geen favelas meer. Dat zegt Fernando Haddad, de burgemeester van deze stad, op de New Cities Summit, de Nieuwe Stedentop, in São Paulo. Op de top zijn meer dan 700 burgemeesters, onderzoekers, zakenlieden en activisten uit hoofdzakelijk ontwikkelingslanden samengekomen om te praten over de problemen en mogelijkheden die zich voordoen in megasteden als São Paulo en Mexico-Stad. 

Ondanks dat São Paulo met twaalf procent bijdraagt aan het Bruto Nationaal Product zijn de armoede en ongelijkheid, gesymboliseerd in de favelas, alom aanwezig. Echter, zegt Haddad, dankzij economische groei, overheidsgeld en demografische veranderingen kan deze werkelijkheid binnen tien jaar veranderen. De oplossing ligt in het verbeteren van bestaande favelas en de bouw van nieuwe te voorkomen. Geld voor de plannen zou volgens de burgemeester moeten komen uit het huisvestingfonds van de nationale overheid, Mijn Huis, Mijn Leven (Meu Casa, Meu Vida), de landelijke regering zou het gemeentebudget moeten verdrievoudigen. Daarnaast zouden de accijnzen op brandstof fors omhoog moeten.   

Het voornaamste project , Arco do futuro, bestaat uit zowel huur- als koopwoningen aan weerszijden van de Tiete rivier die de stad doorkruist. In dit gebied ligt de favela Luz-Cracolãndia. Eerdere pogingen van de gemeente om het gebied te ontwikkelen liepen spaak op burgerprotesten. “Voorgaande plannen bevoorrechtten het bedrijfsleven. Dit bevestigde het vooroordeel van de bewoners dat politici onbetrouwbaar zijn. Je moet de mensen erbij betrekken. Als ze zich ergens eigenaar van voelen, klagen ze minder.” 

Latijns Amerika is het meest verstedelijkte continent op aarde. In Brazilië woont tegenwoordig 87 procent van de bevolking in de stad. 

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug