Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Binnenland Peru blijft onrustig

Datum : 27/06/2011
Land : Peru

Binnenland Peru blijft onrustig

In Peru is een einde gekomen aan de wapenstilstand van voor de presidentsverkiezingen afgelopen week, toen tijdens hevige protesten in diverse regio’s negen doden en veertig gewonden vielen. De meeste doden vielen in de hooglandregio Puno bij botsingen tussen demonstranten en ordetroepen.

Afgelopen vrijdag laaide het geweld weer op in Juliaca, in de aan Bolivia grenzende regio Puno, waar een groep demonstranten een vliegveld bezette. Bewoners van Puno –aymarasprekers- zijn in opstand gekomen tegen de mijnbouw in de regio en eisen dat deze activiteit wordt stilgelegd. Bewoners uit de noordelijke regio’s -vooral quechuasprekers- protesteren tegen de mijnbouw en vervuiling van rivieren. Daarnaast verzetten zij zich tegen de bouw van een enorme stuwdam in het Peruaanse Amazonegebied.

Vrijdagavond gaf de regering uiteindelijk toe aan de eisen van de Puneros en kondigde een serie maatregelen aan die de controversiële mijnconcessies zullen beperken. De overheid maakte dit weekeinde bekend dat ook met de demonstranten uit het noorden een akkoord is bereikt. 

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug