Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Biometrische kaart tegen smokkel Venezuela

Datum : 22/08/2014
Land : Venezuela

Biometrische kaart tegen smokkel Venezuela

De Venezolaanse president, Nicolás Maduro, is van plan een verplichte ‘biometrische kaart’ in te voeren.  De kaart is ontworpen om individuele voedselaankopen te beperken met behulp van een vingerafdruk-scanner.

Het plan, dat woensdag bekend werd gemaakt, maakt deel uit van pogingen van de regering de chronische voedseltekorten in het olierijke land terug te dringen. Volgens de regering zijn de tekorten te wijten aan het hamsteren door speculanten die producten met winst doorverkopen en naar buurlanden smokkelen.

Dit is de tweede keer dat de overheid een dergelijk systeem invoert om aankopen te beperken en in kaart te brengen. Eerder dit jaar werden Venezolanen aangemoedigd zich vrijwillig aan te melden voor een zelfde systeem dat werd gebruikt in staatswinkels, met de belofte een eind te maken aan de schaarste van basisvoedsel en de rijen buiten de winkels te verkleinen. Maar deze kaart bracht het niet verder dan de proeffase.

“We introduceren een biometrisch systeem dat functioneert in alle distributie-en winkelsystemen, zowel openbaar als particulier”, zei Maduro op televisie. “Dit zal een perfect anti-fraude systeem zijn, net zoals de scanner die we gebruikten bij de verkiezingen.”

Volgens regeringsbronnen wordt meer dan 40 procent van goederen die in Venezuela zijn aangeschaft – inclusief medicijnen en basisvoedsel – gesmokkeld. Door prijscontroles en hoge subsidies kunnen goederen die in Venezuela zijn gekocht vaak voor vier keer het aankoopbedrag worden verkocht in buurlanden. Bovendien verdienen Venezolanen die goederen over de westgrens naar Colombia brengen, nog eens extra door bij terugkomst Colombiaanse pesos op de zwarte markt met winst in te wisselen.

Smokkelen van goederen, inclusief benzine, naar buurlanden is zo wijdverbreid dat Venezuela onlangs ’s nachts de grens met Colombia sloot in een poging de smokkel te beteugelen. Maar critici beweren dat al deze maatregelen weinig zullen bijdragen aan een einde van de  voedseltekorten of aan een verlaging van de inflatie, die in mei 60 procent bedroeg.

Voor Henrique Capriles, de leider van de oppositie is het nieuwe biometrische system niets meer dan een rantsoeneringkaart à la Cuba en een teken dat het economische model van de regering niet werkt. “Hoe kun je praten over voorraden als de nationale productie is lamgelegd? Wat zou je moeten distribueren als er geen voedsel is?, vroeg Capriles op Twitter. 
Maduro zei dat sommige prijscontroles, die al bijna tien jaar van kracht zijn, opgeheven zullen worden. Maar hij gaf geen verdere details. In het verleden gaf Maduro de schuld van de chronische voedseltekorten aan “economische oorlogsvoering door rechtse factoren binnen de oppositie”, met het doel hem af te zetten.

Maar het onvermogen van de regering de inflatie en tekorten aan te pakken heeft ook tot kritiek geleid binnen de kringen van het chavismo, de trouwe aanhangers van ex-president Hugo Chávez linkse beleid. Volgens Oscar Schemel, directeur van peilingsbureau Hinterlaces, is de populariteit van Maduro de laatste paar maanden gedaald met 18 punten, terwijl de stemming in het land “er een is van onzekerheid en sterke ontevredenheid. Het gaat niet om woede of een kritische massa, maar ik kan wel zeggen dat de tijd van de regering om veranderingen door te voeren op is.”

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug