Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

"Blauwe" dollar valt hoger uit dan officiële dollar in Argentinië

Datum : 24/05/2012
Land : Argentinië

"Blauwe" dollar valt hoger uit dan officiële dollar in Argentinië

De Argentijnse “blauwe” dollar, de dollar op de zwarte markt, bereikte deze week een nieuwe recordwaarde van 6,15 Argentijnse peso’s. Voor het eerst was de waarde van de blauwe dollar hoger dan de buitenlandse dollar. Dit door een systeem dat bestaat uit het kopen van activa in Argentinië in peso’s, die in dollars worden omgezet in New York via aandelen of obligaties op de beurs. De koers van de dollar onder dit systeem bedraagt momenteel 6,07 peso’s.
 
De sterke vraag naar de blauwe dollar op de zwarte markt wordt gestimuleerd door de groeiende moeilijkheden om peso’s voor dollars bij wisselkantoren in te wisselen, opgejaagd door beambten van de Argentijnse Belastingdienst, AFIP. Volgens werknemers van Argentijnse wisselkantoren heeft deze omgeving tot een psychologische druk onder beleggers geleid, waardoor de blauwe dollar in waarde is gestegen. Volgens hen zit er geen marktlogica achter het feit dat het kopen van dollars in New York goedkoper is dan in Buenos Aires.

De officiële dollar schommelt momenteel tussen de 4,45 en 4,48 Argentijnse peso’s. Dit betekent dat de kloof tussen de officiële en de parallelle markt voor de dollar is gegroeid met 1,67 peso’s, wat overeenkomt met 36 procent. De Argentijnse Centrale Bank heeft een netto aankoop van tien miljoen dollar aangekondigd.

Ondertussen is in Brazilië de waarde van de dollar gestegen naar 2,10 reais, maar woensdag eindigde de dollar op 2,039 na interventie van de Centrale Bank. Dit betekent dat de dollar in Brazilië sinds het begin van het jaar met 11,2 procent is versterkt door een verandering van het overheidsbeleid, dat nu meer nadruk legt op het stimuleren van de binnenlandse vraag en op de export met een meer concurrerende valuta. In tegenstelling tot de Argentijnse aandelenbeurs, Merval, daalde de Braziliaanse beurs Bovespa met 0,76 procent tot 54.619 punten. Bovespa verloor deze maand tot nu toe 11,65 procent, wat de slechtste maandelijkse prestatie is sinds oktober 2008, toen de wereldwijde financiële crisis uitbrak.
 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug