Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Blauwe vinvis maakt slachtoffers

Datum : 28/04/2017
Land : Colombia

Blauwe vinvis maakt slachtoffers

Colombiaanse autoriteiten zijn eerder deze week een onderzoek begonnen naar een nieuw, digitaal verschijnsel, genaamd ‘De Blauwe Vinvis’. De walvis verwijs naar een macaber spel  op internet dat in Rusland al tot tientallen zelfmoorden geleid heeft onder jongeren. Deze hype heeft nu ook Colombia bereikt met de dood van drie jongeren, nadat er eerder al vergelijkbare berichten uit Brazilië en elders gerapporteerd waren.

“Dergelijke spelletjes zijn er in overvloed op de sociale netwerken en het zal niet het laatste in zijn soort zijn”, waarschuwt de Colombiaanse specialist in sociale media Germán Peña. Het spel wordt vooral gespeeld in besloten groepen op facebook en twitter en bestaat uit verschillende opdrachten die je in 50 dagen moet uitvoeren. Het begint met onschuldige taken zoals het eten van een bepaalde hoeveelheid eieren maar ook word je geacht een walvis in je arm te kerven.

Vooral jongeren tussen de 12 en 14 jaar zijn gevoelig voor de steeds zwaardere en gevaarlijker opdrachten. Uiteindelijk is de laatste opdracht om jezelf van het leven te beroven. Velen, over de hele wereld, zijn hier al in geslaagd. Volgens Peña zijn de mensen achter het spel ‘mentaal gestoord’ en lijden ze onder jeugdtrauma’s.

“Jongeren hebben nog niet het inzicht om onderscheid te maken tussen de virtuele en de echte wereld. Op die jonge leeftijd zijn nog gemakkelijk te manipuleren” vindt Peña, die ouders oproept de activiteiten van hun kinderen op internet goed in de gaten te houden.

Een andere Colombiaanse deskundige, socioloog Fabián Sanabria, voegt toe dat ‘identiteit’ een nogal fluïde begrip is, en dat vooral jongeren op internet gedreven door onzekerheid vaak hun uiterste best doen om te bewijzen dat ze echt wel ‘iemand zijn’, en in staat zijn tot grootse daden. Tot aan zelfmoord toe.

De oorsprong van het spel is niet geheel duidelijk, maar vermoed wordt dat het uit Rusland komt. Uiteindelijk werd het wereldwijd zo populair dat het in 2016 zelfs fungeerde als inspiratiebron voor een film, Nerve, met Emma Roberts, Dave Franco en Juliette Lewis. 

Bron : El Mundo
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug