Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Blogger Yoani Sánchez blij met Nederlandse steun

Datum : 22/11/2010

Blogger Yoani Sánchez blij met Nederlandse steun

CUBA - De Cubaanse blogger Yoani Sánchez, die door het Prins Claus Fonds is uitgenodigd om naar Nederland te komen, weet nog niet of ze een uitreisvisum krijgt. Ze heeft toestemming gevraagd aan de Cubaanse autoriteiten, maar moet nog wachten op een antwoord. Tegen de Wereldomroep zei ze dat het niet aan de inspanningen van Nederland ligt. "Ik ontvang volledige solidariteit en steun van de Nederlandse ambassade in Havana", zei ze. "Ze hebben heel veel geduld en ze doen wat ze kunnen." Sánchez hoopt dat ze alsnog toestemming krijgt om naar Nederland te komen. Yoani Sánchez is een van de winnaars van de Prins Claus Prijzen 2010. Daarom is ze uitgenodigd volgende maand naar Nederland te komen.
De afgelopen drie jaar is Sánchez al acht keer uitgenodigd om naar het buitenland te komen, en al die keren kreeg ze nul op het rekest van de Cubaanse autoriteiten. Zonder dat er ooit sprake was van een reële uitleg, zegt ze. "In Cuba zijn we als kleine kinderen die toestemming moeten vragen aan papa (de staat) om ons huis (het eiland) uit te mogen", verklaart ze tegenover de Wereldomroep.
Volgens Sánchez maken de autoriteiten zich vooral zorgen, omdat ze van haar wel weten dat ze na een buitenlandse reis terug zou gaan naar Cuba. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de onlangs vrijgelaten dissidenten, die ermee akkoord gingen dat ze in Spanje in ballingschap zouden gaan. Sánchez zou gewapend met kennis en informatie terugkeren naar Cuba. Sánchez, een fervent twitteraar, werd bekend met haar blog Generación Y, dat tegenwoordig ook in een Nederlandse vertaling op internet te vinden is.
(Cubaweblog/Glasnost in Cuba)

 

Bookmark and Share


Terug