Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Blokkade grens Peru-Bolivia opgeheven

Datum : 30/06/2011
Land : Peru

Na 42 dagen heeft de inheemse bevolking de blokkade bij de belangrijkste grensovergang tussen Peru en Bolivia, Desaguadero, opgeheven.  De grens werd geblokkeerd omdat de bewoners tegen de mijnconcessies in die regio zijn. Ze zijn bang dat deze het milieu ernstige schade toe zullen brengen. Niet alleen de grens, maar ook wegen naar het departement Puno aan het Titicacameer werden door hen bezet, waardoor het protest ook de toeristensector raakte.

De protesten hielden stand totdat de Peruaanse regering de eisen van de inheemse bevolking inwilligde en de concessie door het Canadese bedrijf Bear Creek, die meer dan 70 miljoen van plan was te investeren in de zilvermijnen, afweerde. Het protest zelf verliep problematisch. De Peruaanse regering heeft zich behoorlijk vijandig opgesteld tegen de demonstranten en door gewelddadige conflicten vielen er 5 doden en meer dan 30 gewonden.

Vanaf nu dient een mijnbedrijf de inheemse bevolking vooraf te raadplegen over mijn- of olieprojecten, vinden de locale media. Ook heeft het ministerie van Energie en Mijnbouw in Peru een decreet aangenomen dat leidt tot het verbod op illegaal gebruik van machines bij de vier rivierprovincies, waarmee olie of edelmetalen opgegraven worden.

Bron : El país
Bookmark and Share


Terug