Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Boekenmarkt in crisis in Brazilië

Datum : 12/12/2018
Land : Brazilië

Boekenmarkt in crisis in Brazilië

De ernstigste economische crisis in jaren heeft nu ook zijn impact op uitgeverijen en boekwinkels in Brazilië. Dit najaar ging een van de grootste boekwinkelketens, Saraiva, failliet, en bijna gelijktijdig kondigde een andere grote keten, Cultura, een ingrijpende reorganisatie aan om een faillissement af te wenden. Een van de oprichters van de bekende uitgeverij Companhia das Letras, Luiz Schwarcz, spreekt van donkere dagen voor het Braziliaanse boek en roept boekliefhebbers op om deze kerst massaal boeken te kopen in een poging de sector te redden van de ondergang.

In een wijdverspreide “liefdesbrief aan boeken” schetst Schwarcz de huidige situatie van de boekenwereld: “… In veel steden zal geen enkele boekwinkel overblijven, en uitgevers staan voor de uitdaging om hun boeken zonder winkel bij de lezers te krijgen.” Uitgeverijen hebben het aantal titels dat zij op de markt brengen al drastisch teruggebracht, en weinig verkopende boeken worden snel van de markt gehaald. De sluiting van Saraiva en de reorganisatie van Cultura zorgen voor honderden werkloze boekverkopers en een verlies aan inkomsten voor uitgevers dat kan oplopen tot veertig procent. Companhia das Letras probeert nieuwe wegen te vinden om boeken bij de lezers te krijgen. Zo is een online service gelanceerd, Socorro, Companhia (Help me, Companhia), waar lezers de uitgeverij om hulp kunnen vragen wanneer zij op zoek zijn naar een bepaald boek. En de uitgeverij denkt na over verkoop langs de deuren, zoals in het verleden wel encyclopedieën verkocht werden.

In zijn brief vraagt Schwarcz boekenliefhebbers niet alleen om zelf boeken te kopen, maar ook hun vrienden en familie hiertoe op te roepen: “Boeken van je lievelingsschrijver en boeken van nieuwe auteurs die je allang wilde leren kennen. Koop ze bij boekwinkels die de storm doorstaan, maar ook bij winkels die over de kop dreigen te gaan. En vooral, koop boeken van kleine uitgeverijen, die vandaag moeten verkopen om morgen nog te kunnen bestaan.” Zijn oproep is een ongekend succes op de sociale media, waar de hashtag #DêLivrosDe Presente (Geef boeken cadeau) massaal wordt gedeeld.

In een reactie zegt een Britse uitgever de ontwikkelingen in Brazilië op de voet te volgen. Het is des te triester omdat nog maar enkele jaren geleden de boekenwereld een boom beleefde doordat veel Brazilianen meer geld te besteden hadden van voorheen. Braziliaanse schrijvers konden plotseling bestaan van de boeken die zij schreven, en er leek een mooie toekomst open te liggen. De crisis en de komst van de populistische president Jair Bolsonaro brengen die nu in gevaar.

Bron : The Guardian
Bookmark and Share


Terug