Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Boer wint eerste veldslag tegen Duitse energiereus

Datum : 09/12/2017
Land : Peru

Boer wint eerste veldslag tegen Duitse energiereus

Een Duitse rechtbank verklaart de zaak van een Peruviaanse boer tegen de Duitse energiegigant RWE ontvankelijk. Een historisch moment, zeggen milieuorganisaties, want voor het eerst kan een bedrijf principieel verantwoordelijk worden gehouden voor de klimaatimpact die het veroorzaakt.

Het Peruviaanse stadje Huaraz kampt met een gletsjermeer dat uit zijn oevers dreigt te treden door de snel smeltende gletsjers. Om die dreiging het hoofd te bieden, moet er stevig geïnvesteerd worden in dammen en andere maatregelen. De lokale boer Saul Luciano Lliuya, die zelf ook al duizenden euro’s moest investeren, vond dat de verantwoordelijken daarvoor mee moeten betalen. Hij spande met hulp van de Duitse organisatie Germanwatch een rechtszaak in tegen de Duitse energiereus RWE.

Het bedrijf is als een van de grootste uitstoters van CO2 ter wereld immers mee verantwoordelijk voor de klimaatverandering, argumenteert hij op basis van een klimaatstudie uit 2013. Die acht RWE verantwoordelijk voor ongeveer 0,47 procent van de wereldwijde uitstoot sinds de industriële revolutie. Tot grote verrassing verklaart de rechtbank van Hamm de zaak nu ontvankelijk. De rechter noemt Lliuyas pleidooi ‘goed onderbouwd’, en stelt dat ‘ook wie volgens de wet handelt verantwoordelijk is voor schade die hij of zij veroorzaakt’.

De Duitse ngo Germanwatch spreekt van een historische doorbraak die van ‘groot juridisch belang is’, omdat grote uitstoters nu verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor klimaatschade. "Het feit dat deze zaak ontvankelijk wordt verklaard, schrijft op zichzelf al juridische geschiedenis", zegt advocaat Roda Verheyen. "Grote vervuilers kunnen aansprakelijk worden gehouden voor beschermingsmaatregelen tegen de klimaatimpact. Nu kunnen we in een concrete zaak bewijzen dat RWE heeft bijgedragen aan de klimaatverandering en het risico op een overstroming in Huaraz blijft vergroten."

Lliuya is zich ervan bewust dat de zaak nog lang kan aanslepen. "Dit is echt een enorme overwinning – niet alleen voor mijzelf, maar ook voor de bevolking in Huaraz en op alle plekken op de wereld die door de klimaatrisico’s worden bedreigd", zegt Lliuya in een reactie. "De bedrijven die een grote rol spelen in de klimaatopwarming moeten nu hun verantwoordelijkheid nemen. Als volgende stap moeten we nu de rol van RWE bewijzen in het smelten van de gletsjers in Peru. Het wordt een lange strijd. Maar als bergbewoner ben ik gewend aan lange en moeilijke paden."

Bron : MO*,IPS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug