Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Boeren verbranden huizen van inheemse bevolking in Bolivia

Datum : 18/10/2017
Land : Bolivia

Boeren verbranden huizen van inheemse bevolking in Bolivia

Dinsdag 16 oktober bezette een groep van achthonderd boeren, mijnwerkers en zogenaamde interculturales, aangesloten bij de Federatie van Landarbeiders van La Paz, grond die toebehoort aan de Tacana, een inheemse bevolkingsgroep in het Boliviaanse Amazonegebied. Tenminste zes huizen van de Tacana werden in brand gestoken bij deze poging zich het land toe te eigenen.

Het woongebied van de Tacana is een bosreservaat in de provincie Iturralde, in het noorden van het departement La Paz, en beslaat bijna 400.000 hectare. De Tacana leven hier in relatieve isolatie, verdeeld over twintig gemeenschappen, na hun claim op deze grond door de Boliviaanse overheid bevestigd te hebben gekregen. De ongeveer 8.000 hectare die nu door boeren en mijnwerkers bezet is betreft een voormalige houtconcessie. Bestuurders van de nabij gelegen gemeente Ixiamas veronderstellen daarom dat het de bezetters niet alleen om land te doen is, maar dat zij vooral op het hout uit zijn. In het gebied groeit de almendrillo, een boom die zeer gewild hardhout levert.

Aangezien het strikt verboden is zonder toestemming van de Tacana het reservaat te betreden, laat staan er zich met geweld te vestigen, heeft de gemeente samen met de Consejo Indígena del Pueblo Tacana (Inheemse Raad van het Volk Tacana) protest aangetekend bij het Nationaal Instituut van Landhervorming (INRA) en de Autoriteit van Bos en Land (ABT), beide verantwoordelijk voor de bescherming van het reservaat en zijn bewoners.

Een maand geleden, half september, werden de Tacana ook al geconfronteerd met een invasie van boeren op zoek naar land. Een woordvoerder van de Tacana verklaarde toen dat de boeren zich op nabij gelegen fiscale grond konden vestigen, maar dat het reservaat verboden terrein was en zou blijven.

Bron : ERBOL
Bookmark and Share


Terug