Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Boetes voor Vale en BHP wegens dambreuk in Brazilië

Datum : 13/11/2015
Land : Brazilië

Boetes voor Vale en BHP wegens dambreuk in Brazilië

De Braziliaanse regering heeft de mijngiganten Vale en BHP Billiton boetes opgelegd wegens een dambreuk bij een mijn die ze gezamenlijk beheren. De voorlopige boete bedraagt USD 66,3 miljoen. President Dilma Rousseff zei dat het land “op de eerste plaats de verantwoordelijken wil beschuldigen.”

Op 5 november braken twee dammen bij de mijn Samarco in het zuiden van Brazilië, met een dodelijke modderstroom als gevolg. Autoriteiten hebben de dood van acht mensen bevestigd en de vermissing van negentien personen. De modder wordt getest op mogelijke giftige stoffen van de mijn. 

De bedrijven kunnen nog hogere boetes verwachten voor vervuiling van het water en schade aan lokale gebieden. Overheidsaanklagers onderzoeken of er ook een strafrechtelijke vervolging kan worden ingezet. 

Op een persconferentie bood het hoofd van BHP, Andrew Mackenzie, zijn excuses aan voor het incident. Hij zei: “We zijn voor 100 procent bereid om alles te doen wat we kunnen om Samarco te steunen en dit te herstellen.” De oorzaak van de dambreuk is nog niet vastgesteld. 

Mijnbouw is de derde grootste industrie van Brazilië. De Braziliaanse minister van Mijnbouw zei dat de regering een controle zou laten uitvoeren op dammen en andere mijnen in het land. 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share


Terug