Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Bolivia geeft toe dat branden bos hebben vernield

Datum : 29/08/2019
Land : Bolivia

Bolivia geeft toe dat branden bos hebben vernield

Branden hebben dit jaar 1,2 miljoen hectare bos en graslanden in Bolivia vernietigd, zei de regering afgelopen woensdag, hoewel milieuactivisten beweren dat het werkelijke cijfer veel groter is.

Het nieuws komt nadat president Evo Morales zijn herverkiezingscampagne maandag heeft opgeschort om de reactie van de regering op een groeiende milieuramp in het Boliviaanse deel van het Amazoneregenwoud te leiden, waar sinds mei bosbranden woeden.

Morales liet zijn perskantoor foto's vrijgeven waarop hij soldaten en vrijwilligers helpt de brand te bestrijden. De Boliviaanse president ziet zich geconfronteerd met toenemende woede, zowel over zijn falen om te handelen als over zijn beleid dat volgens zijn critici leidt tot grotere ontbossing.

Het totale bosgebied van Bolivia is de afgelopen jaren gestaag gekrompen, van 47,3 miljoen hectare in 2005 tot 43,8 miljoen hectare in 2017, volgens een studie gepubliceerd door de Boliviaanse milieu- en mensenrechtenorganisatie de Solon Foundation. De stichting Friends of Nature Foundation zegt dat de ware omvang van de bosvernietiging dit jaar 1,8 miljoen hectare bedraagt.

Ecologen hebben een door Morales afgekondigde wet aangevallen die prikkels biedt om bosgebieden te verbranden om ze te transformeren in weiden. Een groep van 80 milieu- en professionele instellingen eist dat Morales de wet van 2016 weer van kracht laat zijn. Maar de overheid geeft het droge weer en de sterke wind de schuld van de bosbranden.

De regering van Morales heeft plannen om tegen 2030 4,5 miljoen hectare te planten om te voldoen aan de verplichtingen van de Verenigde Naties, maar milieuactivist Marielle Cautin zegt dat de afgelopen drie jaar “nog geen 50.000 hectare” beplant zijn.

Op dinsdag bespotte Morales een beloofd bedrag van de G7 om US$ 20 miljoen te geven voor bestrijding van de Amazonebranden als “magertjes”.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug