Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Bolivia houdt 3 mei verkiezingen

Datum : 09/01/2020
Land : Bolivia

Bolivia houdt 3 mei verkiezingen

Bolivianen kiezen op 3 mei een president, een vicepresident en leden van de wetgevende vergadering (parlement). Als er geen duidelijke winnaar naar voren komt in de stemming voor de president, wordt een tweede ronde gehouden.

Volgens een functionaris van het kiesgerechtshof van Bolivia zijn verkiezingen voor een nieuwe regering ter vervanging van die van de omvergeworpen president Evo Morales en de daaropvolgende interim-regering van Anez voor 3 mei vastgesteld. De volledige verkiezingskalender wordt binnenkort bekend gemaakt.

Morales nam ontslag in november vorig jaar na een golf van protesten, gevoed door beschuldigingen dat zijn achterban tijdens de verkiezing van 20 oktober onregelmatigheden had begaan. Een conservatieve interim-regering onder leiding van Jeanine Añez nam vervolgens de macht over.

De Beweging naar het Socialisme (MAS) van Morales is de grootste politieke factie van het land. Morales heeft vanuit zijn buitenlandse ballingschap gezegd dat hij verwacht dat zijn socialistische MAS-partij de verkiezingen zal winnen. De MAS zal zijn presidentiële kandidaat op 19 januari bekendmaken.

Rechtse activist en oppositieleider Luís Fernando Camacho heeft zijn kandidatuur voor het presidentschap al aangekondigd. Als advocaat van het economisch machtige departement Santa Cruz de la Sierra in het oosten van het land, is hij een van de meesterbreinen achter de protesten die uiteindelijk hebben geleid tot het ontslag van Morales. Critici beschuldigen hem van racisme en religieuze ijver.

Añez heeft aangekondigd dat Bolivia een aanhoudingsbevel zal uitvaardigen voor Morales op beschuldiging van opruiing, maar de voormalige leider heeft niettemin gezegd dat hij van plan is naar zijn land terug te keren. Momenteel verblijft hij in Argentinië.

Bron : Al Jazeera
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug