Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Bolivia moet wachten op lidmaatschap Mercosur

Datum : 19/12/2014
Land : Bolivia

Bolivia moet wachten op lidmaatschap Mercosur

Afgelopen woensdag vond de 47e top plaats van Mercosur in Paraná, Argentinië. Leiders van de lidstaten Brazilië, Argentinië, Paraguay, Uruguay en Venezuela discussieerden onder ander over de toelating van Bolivia als volwaardig lid van dit handelsblok. Mercosur is het vierde grootste handelsblok, na de Europese Unie (EU), het Noord-Amerikaanse Vrijhandelsverdrag (NAFTA) en de Associatie van Zuidoost-Aziatische naties (ASEAN). 

Bolivia heeft al groen licht van Brazilië, Venezuela, Uruguay en Argentinië toen Paraguay tijdelijk was geroyeerd door de afzetting van voormalig president Fernando Lugo. Nu deze sanctie is opgeheven, lijkt het land te willen onderhandelen over de criteria van lidmaatschap. 

In haar openingsrede als gastvrouw onderstreepte de Argentijnse president Cristina Fernández dat de landen van de Mercosur hebben bewezen dat “wereldwijde integratie onmogelijk is zonder voorgaande regionale integratie.” De Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken, Hector Timerman, prees de handelsovereenkomsten die tijdens de top tot stand waren gekomen. Hij noemde speciaal de gezamenlijke kentekenplaten die het mogelijk maken dat voertuigen uit alle landen vrij door de lidstaten kunnen rijden.

Hij gaf ook aan dat het nog niet mogelijk was het volledige lidmaatschap van Bolivia aan te kondigen wegens bezwaren van Paraguay. “Bolivia is al politiek geïntegreerd. Het enige dat moet gebeuren is een formele toelating”, aldus een bron in Paraná. 

Tijdens de top werd ook het voorzitterschap van Mercosur overgedragen van Argentinië aan Brazilië. 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug