Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Bolivia nationaliseert controle over drie vliegvelden

Datum : 18/02/2013
Land : Bolivia

Bolivia nationaliseert controle over drie vliegvelden

De Boliviaanse president Evo Morales heeft de controle over de drie belangrijkste luchthavens van het land genationaliseerd, die in handen was van de Spaanse operators Abertis-Aena. Morales beschuldigt het bedrijf ervan niet te hebben voldaan aan haar investeringsbeloften. 

Vandaag besloot de regering van Bolivia controle over de aandelen van Servicios Aeroportuarios Bolivianos, S.A., Sabsa over te nemen. President Morales maakte het besluit bekend tijdens een ceremonie in Cochabamba. Hij beschuldigde de Spaanse bedrijven Albertis-Aena ervan “Bolivia’s luchthavens geplunderd te hebben. Ik wil het volk van Bolivia op de hoogte stellen van de nationalisatie van Sabsa”, zei hij in een toespraak op televisie. “Sabsa heeft 3.7 miljoen US dollar geïnvesteerd en een winst gemaakt van 20 miljoen US$”, beweerde Morales.  

Morales heeft langzaamaan de staatscontrolevergroot over bedrijven sinds hij in 2006 aan de macht kwam. Eerder dze maand zei een minsiter dat een voorstelvan Sabsaom 36 miljoen US dollar te investeren over de afgelopen negen jaar niet voldoende was. Het infrastucturele bedrijf Albertis krijgt compenatie voor Sabsa op basis van een onafhankelijke beoordeling, die ook schulden meerekent. 

Het is niet de eerste nationalisering van Spaanse bezittingen. Vorig jaar nationaliseerde Bolivia transmissie- en distributiebedrijven, zoals Red Elctrica en Iberdrola. Ondanks beloften van compensatie is er nog geen enkel akkoord bereikt. 

Op de top van Europese en Latijns-Amerikaanse leiders vorige maand in Chili, drong de Spaanse premier Mariano Rajoy erop aan dat de regio Spaanseinvesteringen zou respecteren. 

Sabsa beheerde de vliegvelden van Cochabamba, La Paz en Santa Cruz sinds de privatisering in de jeran negentig van de vorige eeuw. 
 
Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug