Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Bolivia nationaliseert Spaans elektriciteitsbedrijf

Datum : 02/05/2012
Land : Bolivia

Bolivia nationaliseert Spaans elektriciteitsbedrijf

De Boliviaanse president Evo Morales heeft het Spaanse elctriciteitsbedrijf REE, dat driekwart van de elektriciteitsvoorziening bezit, genationaliseerd. Hij gaf militairen de opdracht het bedrijf over te nemen.

Morales verklaarde de overname als een eerbewijs aan het Boliviaanse volk, dat strijdt om de controle over haar natuurlijke hulpbronnen terug te krijgen. Hij sprak op een 1-mei bijeenkomst, de dag van de arbeid: “Ter ere van alle Bolivinanen nationaliseren we Transportadora de Electricidad (TDE)". Vorige maand nationaliseerde Argentinië het Spaanse oliebedrijf YPF.

Morales zei ook dat de onteigening het gevolg was van falende investeringen in Bolivia. Het Spaanse REE kocht in 2002 99,94 procent van de aandelen in TDE. De resterende 0,06 procent is in handen van de Boliviaanse werknemers van TDE. Het bedrijf is eigenaar van 73 procent van de elektriciteitsleidingen in Bolivia en voorziet 85 procent van de Bolivianen van elektriciteit, volgens de website van het bedrijf.

President Morales zei niet hoe het Spaanse bedrijf wordt gecompenseerd, maar suggereerde wel dat er met REE zal worden onderhandeld over een uitkoopsom. De nationalisatie van TDE is de laatste in een serie van onteigeningen op last van Morales. In mei 2010 onteigende hij vier elektriciteitsbedrijven. Een ervan, het Britse Rurelec, probeert nu compensatie te krijgen voor de overname bij het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag. Spaanse autoriteiten zeggen nog informatie te verzamelen over de recente overname van REE. Ze geven ook aan dat deze overname verschilt van de overname van YPF. Op die overname reageerde Spanje woedend.

Bron : BBC World, Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug