Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Bolivia nationaliseert Spaanse energiebedrijven

Datum : 02/01/2013
Land : Bolivia

Bolivia nationaliseert Spaanse energiebedrijven

Aan het eind van 2012 heeft de Boliviaanse president Evo Morales twee Spaanse energiebedrijven onder staatscontrole gebracht. Morales beschuldigde de dochteronderneming Iberdrola ervan klanten op het platteland te veel te laten betalen.
Volgens president Morales betalen huishoudens op het platteland drie maal zoveel voor hun elektriciteit dan mensen in stedelijke gebieden. Al eerder heeft Morales olie-, telecommunicatie- en energiebedrijven genationaliseerd. “We moeten erop toezien dat de kwaliteit van energielevering in steden en op het platteland gelijk is”, zei hij.

Morales voegde eraan toe dat het decreet in overeenstemming is met de grondwet van het land, die stelt dat het algemeen belang boven het particulier belang gaat wat betreft de levering van energie. “We zijn tot deze maatregel gedwongen”, zei Morales. Volgens hem waren de energiekosten “oneerlijk en ongelijk”.

Binnen 180 dagen zal een onafhankelijke scheidsrechter bepalen hoeveel compensatie Iberdrola zal ontvangen. In een eerste reactie liet Iberdrola weten te hopen op een eerlijke prijs: “We hopen het werkelijke bedrag te ontvangen voor onze aandelen”zei een wordvoerder van het bedrijf.

Iberdrola bezat 89,5 procent van Electropaz, dat actief is in hoofdstad La Paz en omliggende gebieden, en 92,8 procent van Elfeo, dat actief is in de regio Oruro.

 

Bron : BBC Mundo
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug