Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Bolivia neemt 27 ton coca in beslag

Datum : 04/03/2015
Land : Bolivia

Bolivia neemt 27 ton coca in beslag

De Boliviaanse politie heeft 27 ton vermaalde coca-bladeren in beslag genomen. De bladeren waren verstopt in pakjes Yerba Mate thee en stonden op het punt naar Libanon verscheept te worden. Daar zouden de bladeren verwerkt worden tot cocaïne. 

Dit is de eerste keer dat Bolivia coca-bladeren in beslag heeft genomen die in een ander land tot cocaïne verwerkt zouden worden, aldus minister van Binnenlandse Zaken Hugo Moldiz. Als coca-bladeren is deze lading zo'n 350.000 dollar waard. Verwerkt tot cocaïne zou dit zo'n 90 miljoen dollar worden. 

Twee mensen die betrokken zouden zijn bij de smokkel zijn gearresteerd. Het verschepen zou gebeuren via een Chileense haven. 

Evenals in Peru is in Bolivia de teelt van coca-bladeren toegestaan voor gebruik in thee, rituelen en inheemse geneeskunde. Coca wordt al eeuwen gebruikt als een medicijn tegen hoogteziekte. Wel zijn er strenge regels verbonden aan de hoeveelheden coca die verbouwd mogen worden. Als coca-bladeren vermaald worden heeft dit als enige doel de verwerking tot cocaïne. Ongeveer de helft van de coca die in Bolivia verbouwd wordt is illegaal, aldus de VN. 

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug