Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Bolivia restaureert museum met hulp van Spanje

Datum : 24/01/2018
Land : Bolivia

Bolivia restaureert museum met hulp van Spanje

In Bolivia heeft het Nationale Museum voor de Kunsten een nieuwe tentoonstellingsruimte geopend in een recent gerestaureerd deel van haar gebouw, dat deels stamt uit het koloniale tijdperk. Voor de restauratie ontving het museum fondsen van de Spaanse overheid, een samenwerking die tijdens de opening genoemd werd als voorbeeld voor de goede relatie en het gedeelde erfgoed tussen beide landen. 

Het museum en de Culturele Organisatie van de Centrale Bank van Bolivia restaureerden de ruimte, met steun van het Spaanse Genootschap voor Internationale Samenwerking (AECID). De Spaanse ambassadeur was aanwezig bij de inauguratie, waar hij de wil van Spanje benadrukte om samen te blijven werken met Bolivia in dit soort projecten, "als landen die vrienden en broers zijn, en samen een dialoog willen onderhouden over ons verleden, ons heden en hoe een betere toekomst te bereiken." AECID droeg 44 procent van de kosten van de restauratie. 

Ook president Evo Morales was bij de opening aanwezig en uitte daar een kritische noot. "Het gaat hier om erfgoed uit het koloniale tijdperk, dat begrijpen wij heel goed," aldus Morales, maar ook benadrukte hij dat "onze interesse als inheemse volkeren ligt bij het erkennen van onze eigen symbolen." Een goed voorbeeld daarvan is de naam die de nieuwe tentoonstellingsruimte gekregen heeft. Dit zou eerst Villa de Paris zijn, naar een winkel die ooit in dit gebouw gevestigd was. Uiteindelijk is echter gekozen voor Taypi Qhatu, een Aymara uitdrukking voor markt, verwijzend naar de verkoop van vis uit het Titicaca-meer dat oorspronkelijk op deze plek gevestigd was. 

Het museum is gevestigd in een koloniaal landhuis dat stamt uit 1760, maar waar ook na de onafhankelijk aan doorgebouwd is in de mestizo barok-stijk. In het museum zijn kunstwerken te zien van de pre-Colombiaanse periode tot aan hedendaagse kunst, vooral schilderijen. 

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug