Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Bolivia sluit antidrugs overeenkomst met Brazilië en de Verenigde Staten

Datum : 23/01/2012
Land : Bolivia

Bolivia sluit antidrugs overeenkomst met Brazilië en de Verenigde Staten

Bolivia heeft een contract getekend met de Verenigde Staten en Brazilië om de productie van illegale cocaïne te doen afnemen. De VS  en Brazilië zullen technische hulp bieden. Zo zullen cocaplanten worden opgespoord via satellieten.

De overeenkomst komt meer dan drie jaar nadat Bolivia het Amerikaanse Drug Handhaving Beleid links liet liggen, omdat het Zuid-Amerikaanse land de Verenigde Staten verdacht van politieke interventie.  Bolivia staat op de derde plaats van de wereldranglijst als cocaïneproducent en is de voornaamste leverancier van drugs aan Brazilië.

Het contract werd getekend na maanden van onderhandelingen en herhaaldelijk oponthoud, omdat Bolivia probeerde om veranderingen aan te brengen in de overeenkomst.
De Boliviaanse minister van Binnenlandse Zaken, Wilfredo Chavez, zei dat Bolivia aangedrongen had op respect voor de soevereiniteit van het land en respect voor de traditionele consumptie van cocabladeren, die gebruikt worden voor medische en rituele doeleinden. 

De Boliviaanse president Evo Morales heeft in 2008 het Amerikaanse Drug Handhaving Beleid afgewezen en de Amerikaanse ambassadeur verbannen. Hij  beschuldigde hem ervan een complot regen hem te  smeden – iets wat de VS altijd hebben ontkend. Morales zelf was vroeger ook een cocaboer en is nog steeds hoofd van de grootste cocavakbond in Bolivia.

 

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug